KlimaatGesprekken

Deelnemen

Voor wie?

Deelnemers zijn zich bewust van klimaatverandering, en op zoek naar manieren om er (meer) tegen te doen en anderen er makkelijker bij te betrekken.

De klimaatgesprekken groep helpt elkaar acties te vinden die bij jou passen en om er samen leuk mee bezig te zijn. De begeleiding en tips van de groepscoach helpen daar ook bij. Je leert daarnaast over het klimaatgesprek met je gezin, je vrienden of op het werk.

De klimaatgesprekken workshops vragen geen voorkennis en het maakt niet uit of je veel of weinig doet om je klimaatimpact te verminderen. Mensen delen vaak wel dat ze zich erin willen verdiepen en erover willen uitwisselen en reflecteren. In een voorgesprekje en de eerste bijeenkomst kan je je eigen doel en wensen voor de workshops bepalen.

sparren met anderen over je acties tegen klimaatverstoring De Bilt groep

Waar gaan de workshops over?

 

Workshop 1: Jij en klimaatverandering: wat wil jij leren en doen?

Wat zijn je uitdagingen, vragen en ambities rondom je eigen klimaatimpact? Wat verandert er straks waarschijnlijk en misschien? Hoe voel jij je persoonlijk betrokken bij dit grote onderwerp?

Workshop 2: Wonen

Hoe heeft je huis impact op het klimaat? Is het beter om eerst te isoleren of zonnepanelen te nemen? Heeft een oude vriezer vervangen zin? Welk klusbedrijf tippen je mede deelnemers?

Workshop 3: Reizen

Vakanties, woon-werk verkeer, vrienden en familie bezoeken: reizen vormen een belangrijk deel van ons leven. En onze klimaatimpact. Wat wil je daarmee? Van onze 40 kleine en grote acties is er altijd een waarmee jij verschil kan maken.

Workshop 4: Eten

Eten doen we elke dag. Dat verander je niet zomaar. Is de klimaatimpact van bananen anders dan van champignons? Wat is lekker, gezond én klimaatvriendelijk?

Workshop 5: Consumeren

Hoe zit het met de klimaatimpact van een nieuwe bank kopen, of een avondje theater? Kleding heeft veel impact, maar is ook heel persoonlijk. Waar kan je terecht als je het anders wilt? Hoe krijg je meer geluk met een kleinere voetafdruk?

Workshop 6: Klimaatgesprekken met anderen

Wonen, reizen, eten, et cetera doen we samen met anderen. Hoe betrek je anderen bij veranderingen die voor jou belangrijk zijn? Hoe voorkom je dat je in vervelende discussies belandt?

klimaatimpact spel spel spelen

Ervaringen van anderen:

Ik keek er elke keer naar uit: wat zou ik nu weer leren?”

Hier enkele reacties van de eerste Nederlandse groepen. Ze bevestigen de ervaring van duizenden mensen met deze workshops in Engeland.

 • “Ik wilde hulp om mijn impact omlaag te brengen en hoopte op meer kennis en inzicht.
  Ik was vooral bang dat wat ik deed niet genoeg was, maar waar te beginnen? Ik denk dat ik nu al een reductie van zo’n 5 % heb bereikt, maar ik verwacht dat dit gaat doorgroeien van een zaadje naar een flinke boom en zal eindigen op 30-40%” – Usha Ganga, accountant.
 • “Ik heb de actielijst gebruikt en zou verbetering kunnen maken van ongeveer 25% kunnen maken. Ik wil vooral blijven opletten op mijn uitgaven. Vooral het feit dat mensen met een hoog inkomen een grotere impact hebben is voor mij een eyeopener geweest.Wat ik opvallend goed vond was de mix van mensen en de openheid om te delen. Doordat mensen bewust wilde deelnemen is er een kruisbestuiving van ideeën. Het leesboek vond ik prettig te lezen ondanks dat sommige zaken heel erg op het Verenigde Koninkrijk toegespitst waren. Het werkboek heb ik in minder mate gelezen. Met de monitorsheets had ik wat meer moeite, maar het was geen probleem, omdat ik aan de rest al genoeg had.” – Jurrian van der Dussen, veiligheidskundige
 • “Ik had al jaren het gevoel dat ik minder verantwoordelijkheid pakte dan dat ik vond dat ik moest pakken. In mijn alledaagse keuzes stond ik wel regelmatig stil bij de mate van klimaatverstoring, maar ik handelde er niet altijd naar. Dat voelde frustrerend. Ik heb nu ook meer kennis van de manieren waarop ik klimaatimpact heb (denk aan de (sub)categorieën aan de hand waarvan de bijeenkomsten zijn opgedeeld). Dit helpt me, waardoor ik nu meer en vaker acties doe die mijn klimaatimpact verkleinen. Ik voel me hierdoor verantwoordelijker en meer integer en dit geeft weer een gevoel van geluk en zelfvertrouwen. Ik vond het opvallend goed dat er zowel serieuze als luchtige onderdelen in zaten. Bijvoorbeeld de spellen, die waren luchtig maar ik heb er ook veel van geleerd. Het enthousiasme van de groepscoach werkte aanstekelijk. Doordat het programma in totaal een langere periode is, heeft het op mij veel impact gehad. Ook de verbinding in de groep ontwikkelt zich daardoor zeer positief, wat helpt om van elkaar te leren en elkaar te stimuleren. Ik vond opvallend goed dat ik me hierdoor niet meer alleen voelde staan in het bewust bezig zijn met het milieu. – Kim Reek, trainer en coach
 • Er is niet heel veel veranderd, omdat ik al best milieubewust leefde, maar ben wel een stuk bewuster geworden over eten, reizen, vakantie en wonen. Anders is dat ik nu wat makkelijker keuzes kan maken ‘rules of thumb’ helpen daar erg bij. Ook kan ik makkelijker gesprekken over het milieu beginnen zonder het zwaar te maken. Ik raad een klimaatgesprekken groep aan bij anderen omdat het een geweldig initiatief is om op een laagdrempelige manier te kijken wat je zelf kan doen en je hiermee heel makkelijk het gesprek aan kan gaan met je omgeving. – Ronald Baaijens, financieel manager
 • Door deel te nemen in het groepje (…) kort samengevat: bij het koor van stemmen in mijn hoofd dat mij adviseert bij mijn dagelijks handelen ging het milieustemmetje net iets vaker net iets meer zijn best doen om gehonoreerd te worden. Tot nu toe heb ik circa 30% minder kilometers in de auto dan in het zelfde tijdvak vorig jaar. Dat zijn zowel zakelijke als privé. Opvallend goed vond ik de uitwisseling, de gezelligheid en het plezier, de spelletjes om meer kennis op te doen en het speels-competitieve element daarin. Vooral de laatste bijeenkomst vond ik waardevol omdat we onze worstelingen konden delen. Je kunt samen optrekken en je zorgen, twijfels en bezwaren delen, elkaar aanmoedigen, en je hoeft je niet schuldig te voelen als niet alles meteen lukt. En het is nog gezellig ook! – Ilia Neudecker, senior adviseur duurzaamheidsbeleid en circulaire economie.
 • “Ik wilde graag nieuwe, gelijkgestemde mensen leren kennen. Daarnaast wilde ik meer leren over klimaatimpact en wat je kan doen. Op beide punten waren de bijeenkomsten een succes. Mijn klimaatimpact was al vrij laag, omdat we geen auto hebben en we vrijwel alleen met de trein reizen. Toch is mijn visie door de bijeenkomsten wel veranderd (…). Nu sta ik er anders en positiever in. Ik heb om meerdere redenen, waarvan klimaat een belangrijke is, bewust geen auto en ik vind mijn/ons leven prima zo! Wat zou helpen om de bijeenkomsten nog beter te maken? Meer ruimte voor uitwisseling met andere deelnemers. Misschien kunnen de bijeenkomsten ook wel tweeënhalf uur duren? Daarnaast vond ik de bijeenkomst over consumptie wat onbevredigend. Onder die noemer vallen zoveel verschillende onderwerpen. Misschien twee bijeenkomsten, één over kleding en één over alles met een stekker? Ik zou klimaatgesprekken zeker aanraden. Het is een laagdrempelige manier om je eigen klimaatimpact onder de loep te nemen. Je ontmoet er inspirerende andere mensen en wordt aan het denken gezet over je levensstijl en wat je belangrijk vindt. Nadenken over de inrichting van je leven, dat zou iedereen op z’n tijd moeten doen.– Karen Kleijn, leerkracht.
 • “Als je meer wilt weten en doen, ga dan mee doen aan de klimaatgesprekken. Ik vond vooral de open, belangstellende sfeer en de goede voorbeelden en afwisseling fijn.” – Jacqueline.
 • “Ik zocht naar een hulpmiddel om alle onderdelen van mijn leven te onderzoeken op klimaatimpact. Ik deed wat ik kon en waar ik kennis van had maar vermoede dat hier en daar echt meer te winnen viel. Daarnaast zocht ik naar een manier om met anderen erover te praten, want ik had ook hier het idee dat de gesprekken de helft vd tijd geen effect hadden. De opbouw van het boek is geweldig. Door zo eerlijk te spreken over wat iemand kan tegenhouden wordt het nooit belerend. Het werkboek was prettig om de actielijsten en oefeningen. Ik keek er elke keer naar uit: wat zou ik nu weer leren? Bezig zijn met mijn eigen klimaatimpact voelt nu een stuk relaxter. Dat komt omdat ik nu een goed overzicht heb, waarmee ik kan plannen. Dit biedt mij houvast want het is nu geen onoverzichtelijke zoektocht meer door het internet. – Murielle van Sante, eigenaar mama’s jurk.
 • “Het zijn leuke, inspirerende avonden. Een korte reeks (dus overzichtelijk) waarbij je samen kijkt op welke manier je zelf aan de slag kunt met het klimaat. Niet alles is veranderd, dat zeker niet. Maar ik merk dat ik meer nadenk voor ik iets doe, er vaker over praat. Kortom: het is meer een onderdeel van mijn ‘gewone’ leven dan het eerst was” – Hester Tuinhof
 • “Ik wilde op een alledaagse manier praten over klimaatverandering omdat het vaak meteen zo’n zwaar onderwerp is. En ik wilde meer inzicht in mijn eigen klimaatimpact. Ik zeg: doen. Je verrijkt er jezelf en anderen mee en draagt eraan bij dat het normaler wordt om over klimaatverandering te praten. Voor mij is iets doen tegen klimaatverandering veel beter behapbaar geworden.”

Aanmelden

Van harte welkom, ga door naar de aanmeldpagina.