trainingen

– Groepscoach worden? –

Lijkt het je leuk om groepscoach te worden bij KlimaatGesprekken? Wil je graag leren wat ervoor zorgt dat mensen klimaatvriendelijke keuzes gaan maken en wat deze zijn op allerlei terreinen? Wil je oefenen hoe kan je reageren als mensen bezwaren hebben,, zodat toch inspiratie en actie ontstaat? Doe dan mee aan onze driedaagse training waarin je de unieke workshopmethode van KlimaatGesprekken leert begeleiden!

De kloof tussen de mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering en de mensen die actie ondernemen is nog enorm. Met de methode van KlimaatGesprekken lukt het veel mensen wél om stappen te zetten en te blijven zetten. Onderzoek door de universiteit van Southampton toont aan dat ruim driekwart van de deelnemers zijn of haar klimaatimpact blijvend verlaagd. Bovendien betrekken ze makkelijker hun omgeving door nieuwe gespreksvaardigheden.

In Nederland willen we graag hetzelfde bereiken, en daar kan jij bij helpen! Deze training bereidt je voor op de rol van groepscoach of verdiept je vaardigheden als je al als groepscoach aan de slag bent. Je leert gelijkgestemden kennen en je oefent effectieve coach- en gespreksvaardigheden waarmee je anderen kan helpen om van bewustzijn naar actie te komen.

– Ervaringen –

“Een warm bad van gelijkgestemden”

“Veel nieuwe inzichten, ik weet nu veel beter hoe ik kan reageren.”

“Lekker praktisch aan de slag. De klimaatklappers waren voor mij een vondst”

“Veel gelachen”

“Een nieuw netwerk in duurzaamheid en zin om met een groep te starten.”

 “Nu snap ik waarom ik altijd in vervelende discussies terecht kwam over het klimaat en vegetarisch zijn. Eindelijk weet ik wat ik daaraan kan doen.” 

“De dagen vliegen om en zitten vol humor, hoop en handelingsperspectief.”

– Programma –

Dag 1: Inhoudelijke tips (de klimaatklappers) en de werkvormen

 • Begeleiden van alle basiswerkvormen zoals oefeningen in tweetallen, brainstormen, afsluiten, ijsbrekers, deelrondjes, actieplannen maken en spellen.
 • Klimaatklappers op het vlak van wonen, reizen, vervoer, eten en consumptie.
 • Hoe komen mensen tot een eigen rol en ambitie ten aanzien van klimaatverandering?
 • Hoe voer je een goed klimaatgesprek? En hoe betrek en activeer je anderen?

 

Dag 2: Klimaatpsychologie tips en coachen op emoties en waarden

 • Groepsvorming: kracht en valkuilen, een veilige en open sfeer bevorderen
 • De kracht van luisteren naar emoties
 • Werken met ambivalentie en moeilijke emoties rondom klimaatverandering
 • Reageren op weerstand
 • De rol van de groepscoach – coachen versus trainen, doceren of expert zijn.

 

Dag 3: Integratie: zelf oefenen door coaching op inhoud en emoties en waarden.

 • Uitdagende situaties in groepen en veranderprocessen
 • Diverse oefenrondes met onderdelen van de workshopmethode met feedback en reflectie (integratie)
 • Werken met afscheid en overdracht van leersituatie naar praktijk.
Tijdens de training

– Praktisch –

De trainingen vinden plaats van vrijdag tot en met zondag, met een programma van 9.30 tot 17.30 uur. Als je nog nooit in een groep hebt deelgenomen, dan is dag 1 verplicht. Wanneer je al ervaring hebt met de workshopreeks (als groepscoach of deelnemer), of wanneer je eerder aan de introductietraining hebt deelgenomen, kan je ook kiezen om alleen dag 2 en 3 te volgen. Dagdelen missen wordt omwille van het groepsproces afgeraden en kan alleen in overleg met de opleider.

De cursusdata staan vermeld in het aanmeldformulier en onze agenda (Als je niet kunt op deze data, maar wel wilt deelnemen, dan kan je dit aangeven bij je aanmelding en zetten we je graag op de wachtlijst)

Kosten

De training kost €30 voor dag 1 en €70 voor dag 2 en 3 samen. Deze prijs is inclusief een werkboek, studieboek en handboek groepscoaching.

Daarnaast wordt een borg van €100 gevraagd. Deze krijg je terug op het moment dat je eerste groep gestart is. Als je niet als vrijwilliger bij ons aan de slag gaat, of als je om andere redenen niet aan je groep start, dan kost de training dus €200 voor drie dagen, of €170 voor twee.

De training is BTW–vrij.

Deelnemers

De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers en wordt begeleid door 2 senior groepscoaches.

Locatie

De trainingen in Utrecht zullen plaatsvinden bij De Alchemist – Kon. Wilhelminalaan 8. Deze locatie is goed bereikbaar vanaf Utrecht Centraal, op enkele minuten met de bus vanaf het station.

De locatie voor de training in Juli voor de regio Leiden en Den Haag wordt nog bekend gemaakt.

– Aanmelden –

Meld je aan via ons aanmeld- en intakeformulier.

Je hebt een google account nodig voor het invullen van het formulier. Heb je dit niet? Stuur dan een mailtje naar info@klimaatgesprekken.nl, en dan krijg je de vragen via je mail toegestuurd.

Graag tot ziens!