#blijfthuistips met een positieve impact

5 mei 2020

Tekst: Christel Verhaaf

 

Veel van ons werken nu thuis door het coronavirus. En ook in onze vrije tijd zijn we meer aan huis gekluisterd. Gelukkig zijn er genoeg klimaatacties te bedenken die je thuis kunt doen!

  1.  Stap over naar een duurzame bank

Bij de keuze van een bank kies je vaak voor het gemak. Je wilt internetbankieren of een goede hypotheekrente voor je koophuis. Maar er zit veel verschil tussen de Nederlandse banken. Sommige banken financieren bedrijven die niet letten op klimaat, milieu en/of mensenrechten. Stop daarom met bankhangen! Check de Eerlijke Bankwijzer. Vind je zelf overstappen te veel gedoe, maak dan gebruik van de overstapservice.

  1. Stap over naar een duurzame energieleverancier

Naast je bank is het nu ook het perfecte moment om over te stappen op groene stroom. De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur&Milieu en WISE onderzochten de duurzaamheid van 31 leveranciers. Bekijk de ranking hier en stap meteen over.

  1. Isoleer je woning en verbeter je energielabel

Doordat we meer thuis zijn, is de kans groot dat we meer energie verbruiken. Reden te meer om je nu te verdiepen in woningisolatie en energiebesparing. Door energiebesparing gaat namelijk niet alleen je rekening omlaag, het is ook nog eens een regelrechte klimaatklapper! Daarnaast is je huis koel in de zomer en lekker warm in de winter. Kijk hier welke maatregelen je kan nemen om energie te besparen en of je misschien recht hebt op subsidies.

  1. Ga vegetarisch of zelfs veganistisch koken of bakken

Misschien heb je tussen het werken door nu meer tijd om te lunchen of in het weekend eindelijk de rust om nieuwe dingen uit te proberen. Maak eens (wat vaker) iets vegetarisch of veganistisch klaar. Ook door plantaardiger te eten maak je een flinke klimaatklapper! Online zijn er heerlijke recepten te vinden. Kijk voor vegetarische recepten bijvoorbeeld hier en voor veganistische recepten hier.

  1. Herontdek je eigen kledingkast

Nu je bijna continu thuis bent, is het verleidelijk om de hele dag in je joggingoutfit te lopen. Terwijl je je veel beter voelt als je wat moois aantrekt. En wie weet heb je eindelijk de tijd om je kast eens uit te zoeken. Maar winkelen in je kledingkast, hoe doe je dat? Chiara Spruit, oftewel de ‘Indiaan in je kast’, heeft de volgende tips:

  • Ontdek je persoonlijke stijl. Welke kledingstukken draag je graag? Van welke kleuren word je blij? Welke stoffen vind je fijn?
  • Kijk naar de stof, niet naar het kledingstuk. Heb je bijvoorbeeld een jurk die te kort is? Maak er dan een top van door de onderkant af te knippen. Of maak er een haarband van.
  • Week het kledingstuk los van de emotie. Misschien draag je bepaalde kledingstukken niet omdat er een emotie aan gekoppeld is. Probeer de emotie ervan los te weken door het anders te dragen of te (laten) vermaken.
  • Doe iets extra’s. Naai opvallende knopen aan een neutraal jasje. Draag opvallende oorbellen of pak uit met een mooie hoed.
  • Speel met pasvormen. Rol de pijpen van je broek eens op. Draag je jasje eens open en rol de mouwen van je trui op.
  • Omarm je onzekerheden. Wees trots op je lijf en zorg dat kleding optimaal voor je werkt.

Kom je er alsnog niet uit? Vraag een online Q&A aan met Chiara. Schrijf je in voor de Combinatie Challenge van The Sustainable Collective of doe de online cursus Verrek ik ontdek van Smart Wardrobe. En tot slot, repareer kleren met een gat of verstel wat niet meer goed zit. Haal die naaimachine tevoorschijn of breng het naar een kleermaker. Heb je geen idee waar te beginnen? Zoek dan een tutorial op YouTube of boek een online privéles.

  1. Do-It-Yourself

Zelf je schoonmaakmiddelen en schoonheidsproducten maken? Het is zonder chemische toevoegingen beter voor het milieu en je lichaam en omdat er minder fabrieken aan te pas komen nog klimaatvriendelijker ook. Vaak heb je aan een paar ingrediënten al genoeg. Dit heb je nodig voor schoonmaakmiddelen:

  • Zeep, bijvoorbeeld Aleppozeep
  • Azijn
  • Baking soda oftewel natriumbicarbonaat (let wel op: niet geschikt voor gebruik op aluminium en natuursteen)
  • Etherische oliën, naar wens toe te voegen

Schoonmaakspray

Los 10 gram zeep op in kokend water. Giet dit in een spuitfles en voeg 2 eetlepels baking soda toe. Zorg ervoor dat alles goed opgelost is.

Schuurmiddel

Los een beetje zeep op in kokend water. Voeg hiervan een paar druppels toe aan een eetlepel baking soda. Zorg dat het een dikke pasta wordt en gebruik het als schuurmiddel.

Toiletreiniger

Strooi baking soda in de toiletpot en giet er azijn overheen. Dit gaat heel erg bruisen. Als het uitgebruist is, haal je de borstel erdoorheen en spoel je door.

Ook deodorant is makkelijk om zelf te maken. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 eetl zachte kokosolie (roerbaar, maar niet vloeibaar)
  • 3 eetl baking soda
  • 2 eetl maizena
  • 1 eetl glycerine of 1/2 eetl olijfolie

Meng alle ingrediënten door elkaar en doe de pasta in een afsluitbaar potje. Haal voor gebruik met je vinger een klein beetje pasta uit het potje en wrijf je het onder je oksels. Je kan de glycerine uit het recept weglaten, maar dan wordt de pasta wel wat harder en iets moeilijker aan te brengen. De kokosolie kan op warme dagen vloeibaar worden, daarom kun je deze deodorant bij warm weer beter op een koele plek te bewaren.

  1. Ontdek de wereld vanuit je eigen huiskamer

Kun je niet op vakantie vanwege corona? Met de Wereldreis-box ga je op ‘vakantie’ in je eigen huis. Tover je woonkamer om tot reiscapsule en proef, ontmoet & ontdek een aantal verschillende culturen. De box is hier te bestellen. Vind je dat nog niet genoeg? Bezoek dan op virtuele wijze musea over de hele wereld, ‘wandel’ door Rome of struin door een van de Amerikaanse nationale parken. Geen vliegreis voor nodig!

  1. Fleur je tuin of balkon op

Terwijl we met z’n allen binnen zitten, laat de zon zich flink zien. Ben jij in het gelukkige bezit van een tuin of balkon? IVN Natuureducatie biedt met #groenomtedoen inspiratie om corona-proof te genieten van de natuur. Elke dag delen ze een groene tip die je veilig en gemakkelijk thuis, in je tuin of op je balkon kunt uitvoeren.

  1. Help de bij

Ons voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Hoog tijd dus om onze kleine vrienden te helpen en een bijdrage te leveren aan biodiversiteit! Een van de dingen die jij kunt doen, is je tuin vol zetten met biologische bloemen waar bijen voedsel kunnen vinden. The Pollinators organiseren ieder jaar een bloemzaad-uitdeel-actie. Vind hier een Voedselbank voor de Bij in jouw buurt, waar je, op afstand, gratis een zakje biologisch bloemzaad op kan halen.

 

Terug naar alle blogs