Een écht groene kerstboom? 5 duurzame tips

9 december 2019

De kerstperiode is voor veel mensen niet de meest duurzame periode van het jaar. De verwarming aan, veel (te veel) eten, een kerstboom in de woonkamer en het hele huis versierd. Leuk natuurlijk, maar dat kan groener (al heb ik het liever wit met de kerst). Daarom geef ik je in dit artikel 5 tips voor een écht groene kerstboom.  

Mijn boom

Ik ben nooit heel modebewust geweest. Dat geldt voor mijn kleding (lang leve mijn vriendin), maar ook voor mijn kerstboom. Noem het een mannenboom, die ooit goed paste in het clichéinterieur van een zogenaamd mannenhuishouden: simpel, kleurloos en opgetuigd zonder al te veel aandacht en oog voor detail.

Zo gebruikte ik ballen die het vorige millennium nog hebben meegemaakt – misschien zelfs mijn geboorte wel. De andere versiering is ook gedoneerd, waarschijnlijk toen de vorige eigenaren er om goede redenen van af wilden. En na verloop van tijd schitterde mijn boom steeds iets minder omdat uiteindelijk de helft van de lampjes het niet meer deed. 

5 tips voor een écht groene boom

De boom zelf is trouwens nep, maar wel heel mooi. Toch zou zijn aankleding wel eens een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Misschien dat ik de 5 tips die ik hieronder voor jou heb opgeschreven daarom zelf ook maar ga toepassen!

Tip 1: (g)een echte of neppe boom?

Het meest duurzaam is natuurlijk géén kerstboom, maar ik kan me voorstellen dat je daarmee ook sfeer in huis gaat missen. Maar wat voor boom is dan beter, een echte of een neppe?

Die vraag lijkt lastig te beantwoorden. Het hangt er namelijk niet alleen vanaf hoe lang je de boom gebruikt en wat je ermee doet, maar bijvoorbeeld ook waar je hem koopt. De milieubelasting van jouw reis naar de kerstbomenwinkel is namelijk al snel groter dan de productie-uitstoot. 

Lang verhaal kort: wil je een nepboom? Gebruik hem dan in ieder geval meerdere jaren (of koop hem tweedehands). Liever een echte boom? Plant hem dan na de kerstdagen voor een mooi tweede leven (lees hier hoe). 

Tip 2: adopteer een boom

Dat laatste kan onder andere met het leuke initiatief ‘adopteer een kerstboom’. De kerstboom die je adopteert is biologisch gekweekt en huur je voor de kerstperiode. Daarna wordt hij weer teruggeplant om verder te groeien.

En het leuke? Omdat elke boom genummerd is, kun je volgend jaar ‘jouw eigen boom’ opnieuw ophalen en in huis zetten. Zo wordt het echt jouw eigen adoptieboom. 

Tip 3: een alternatieve kerstboom

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal geen ‘echte (nep)kerstboom’ in huis te halen, maar voor een alternatieve boom te gaan. Zo kun je een kerstboom tapen op de muur (zie ook deze instructie), een kerstboom van (FSC) houten latjes kopen of een mooie kerstboomposter ophangen. 

Wil je liever toch iets dat leeft? Versier dan gewoon een kamerplant of overweeg een kamerden, die je het hele jaar kunt laten staan (te koop bij o.a. Intratuin en Ikea). Het voordeel? Je hoeft hem maar één keer te versieren en kunt er de rest van het jaar van genieten! Was ideaal geweest voor in mijn toenmalige mannenhuishouden, trouwens.

Tip 4: groene lampjes 

Dat lampjes in de boom stroom verbruiken, zal geen nieuws zijn. Toch kan ik me goed voorstellen dat geen lampjes ook niet altijd een optie is. Milieu Centraal geeft daarom een aantal tips voor ‘groene lampjes’ (figuurlijk dan).

Zorg er in ieder geval voor dat je energiezuinige led-verlichting gebruikt en doe de lichtjes uit als je er niet bent (of gebruik een timer). Plus: hoe minder lichtjes, hoe beter het uiteraard is. 

Tip 5: creatief-met-kurk-versiering

Een kale boom is ook maar zo kaal, dus ik snap dat je hem wilt versieren. Dat kan je – zoals ik – doen met de spullen die je al jaren gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan de kringloop voor een nieuwe kleur ballen of slingers. 

Een andere optie is zelf aan de slag gaan (of je kinderen aan het werk zetten). Wat dacht je bijvoorbeeld van schijfjes citroen en sinaasappel, die je droogt in de oven (in de nawarmte na het avondeten of een baksessie, of op de laagste stand)? Of zelfgemaakte slingers en geverfde ballen? Op Pinterest vind je meer dan genoeg mooie voorbeelden. 

De gezellige boom die je hierboven ziet, is trouwens van een van de klimaatcoaches. Gemaakt van langs de sloot gevonden wilgentakken, sisaltouw en grote, gekleurde houten kralen waarmee niet meer gespeeld werd. En hij is versierd met kringloopvondsten en kerstknutsels. 

kerstboom

En mijn boom?

En mijn boom? Die blijft vooralsnog gewoon zoals vorig jaar. En het jaar daarvoor. En de tien jaar daarvoor, wel aangevuld uiteraard met knutselwerkjes van de kinderen en nieuwe led-lampjes. Want hergebruiken, dat is nog altijd het meest duurzaam. 

Ik wens je fijne, groene (of misschien toch witte) feestdagen!

Michael

Terug naar alle blogs