Soms moet je terugkijken om te beseffen dat er stiekem toch best veel goeds gebeurt. Als de frustratie over alle business as usual je hoog zit. Of als je moedeloos wordt van de stroperigheid van het politieke spel. Of als… noem maar op.
Daarom aan het einde van het jaar de uitnodiging om eens stil te staan bij wat jij met je handafdruk dit jaar bereikt hebt. Welke beweging heb je gevoed? Welke radertjes heb je in gang gezet? Wat was dit jaar jouw positieve klimaatimpact?
Het lastige is natuurlijk dat je niet altijd weet wat je in gang zet. Dat geeft niet. Je kunt er gerust van uitgaan dat ook terloopse opmerkingen hun werk doen. Zaadjes planten, noemen we dat. En nee, je kunt niet altijd voorspellen of en wanneer ze zullen ontkiemen. Maar zonder zaadjes zal er zéker niets gaan groeien.
Dus: maak daarom eens een mindmap of een lijstje met jouw persoonlijke klimaatsuccessen en -succesjes van het afgelopen jaar. Om op ideeën te komen kun je deze lijst van handafdrukacties doorlezen. Begin vervolgens gewoon te schrijven:
Klimaatdemonstraties, ondertekende petities, gesprekken met collega’s of op het schoolplein, een werkgroep duurzaamheid op je werk, je inzet voor een burgerinitiatief, de keren dat je benoemde waarom het klimaat jou bezighoudt, je overstap naar een andere bank, de steun die je gaf toen iemand er even doorheen zat, de deelauto of ov-fiets die je pakte, een post of reactie die je plaatste op social media…
En, is het meer dan je van tevoren gedacht had?
Sta vervolgens al schrijvend wat langer stil bij een of meerdere acties.
- Wie of wat bracht je tot deze actie?
- Wat was de meest onverwachte positieve reactie die je kreeg?
- Waar moest je een drempel voor over en wie of wat hielp je daarbij?
- Op welke actie ben je trots en waarom?
In de media en in overheidscampagnes wordt helaas vaak een tegenstelling gecreëerd tussen ‘wat jij als individu kunt doen’ en ‘wat het bedrijfsleven en/of de overheid kan doen’. Maar in het bedrijfsleven en bij de overheid werken gewone individuen zoals jij en ik.
Als je je lijstje bekijkt, vanuit welke rollen deed je wat je deed: was je professional, gezins- en/of familielid, consument, burger, vrijwilliger, vriend(in), buur, misschien activist of influencer…?
- Zet je je in bepaalde rollen meer in voor het klimaat dan in andere?
- In welke rol bereikte je de meeste mensen en/of kreeg je het meest gedaan?
- Is er een rol waarin je je volgend jaar meer wilt uitspreken of inzetten, en wat heb je daarvoor nodig?
Ten slotte: geef het terug! Zoals jij met je handafdruk inspiratie doorgeeft, zo werd het ongetwijfeld ook aan jou doorgegeven. In een gesprek, door een podcast, door de vanzelfsprekendheid in een alledaagse keuze of door wat dan ook… Iets – klein of groot – zette jou in beweging, nodigde jou ertoe uit een volgende stap te zetten. Misschien heeft diegene er geen weet van. Laat het weten. Dan voed je niet alleen je eigen actieve hoop, maar ook die van een ander.
Lees ook deze voetafdruk-refectieoefening: Aan het eind van het jaar: terugblikken en vooruitkijken