En jij denkt daarin verschil te kunnen maken?

3 september 2016

Ik kreeg deze vraag toen ik vol vuur vertelde over de nieuwe Stichting Klimaatgesprekken. En stond even met mijn mond vol tanden.

“Eh, ja natuurlijk, anders zou ik het niet doen”, stamelde ik.

Ik begrijp het wel. Het kan megalomaan klinken dat wij denken dat we huiskamer voor huiskamer Nederland weer bovenaan kunnen krijgen in de ranglijst van duurzaamheid in Europa. En dat dit dan werkelijk een verschil zou maken voor klimaatverandering. Immers: wereldwijd stoten ook grote landen zoals de U.S.A en China veel broeikasgassen uit.

Maar dat is niet waar ik het voor doe of waar wij in geloven.

Het is prettig om te weten dat onderzoek in Engeland heeft aangetoond dat de methode van Klimaatgesprekken deelnemers helpt om 20-50% van hun klimaatimpact te verminderen en dat dit effect blijft of groeit na deelname. Maar zelfs als we duizenden deelnemers bereiken, dan nog zal dit 0,0000..? % zijn van de wereldwijde uitstoot.

Het verschil dat we kunnen maken is veel fundamenteler.

Shell roept dat ze alle olie oppompen die ze kunnen vinden, omdat de wereld om deze energie vraagt. Politici maken in hun verkiezingscampagnes klimaatverandering geen issue, omdat de mensen hier niet op stemmen (keert het tij?). Media gebruiken klimaatverandering niet in hun berichten, omdat het geen lezers zou trekken (keert het tij?). En de Nederlandse burger denkt dat het allemaal meevalt, of weet niet wat eraan te doen is, omdat de alarmberichten van wetenschappers en het KNMI ‘gesust’ worden door de indruk dat bedrijven, media en politici er niet zo mee bezig zijn.

Het valt dus wel mee, denken we in Nederland (wereldwijd keert dat tij en lopen we achter). Maar het valt niet mee en er valt iets aan te doen.

Het fundamentele verschil dat we willen maken is dus draagvlak creëren, het tij keren, en ondertussen alvast de uitstoot omlaag brengen. Being the change we want to see. We willen het gesprek echt voeren met elkaar, zodat er nieuwe invalshoeken, drijfveren en persoonlijke wensen naar boven kunnen komen. Zodat enthousiasme en optimisme kan ontstaan rondom klimaatverandering, dat ook een enorme kans biedt om onze samenleving grondig te verbouwen. Zonder bijvoorbeeld afhankelijkheid van twijfelachtige regimes, zonder luchtvervuiling in je straat en met vers voedsel dat niet is ingevlogen. Of wat spreekt jou aan? Behouden van alle prachtige koraal in de wereld? De steden Miami, Venetië en New York veilig stellen voor overstroming? Andere wensen? Andere zorgen?

Geen burger en geen land, zal alleen klimaatverandering afremmen. Maar net zo waar: zonder alle landen en zonder de gewone burgers zal het systeem te traag in beweging komen. En de basis om het samen en snel te doen is prachtig gelegd met het akkoord van Parijs.

Denken wij dat we verschil kunnen maken? Ja, ik weet het zeker. Ik heb mijn eigen energierekening (en dus ook uitstoot) omlaag zien gaan dit jaar. Ik weet welke aanpassingen in mijn dagelijkse eten, reizen, kleding en andere uitgaven een positief verschil voor mijn klimaatimpact maken. En ze brengen creativiteit en nieuwe verbindingen. Ik heb gezien hoe enthousiast andere deelnemers van klimaatgesprekken keuzes maakten die bij hun pasten. En het allerfijnste is: ik voel me niet langer machteloos, schuldig of apathisch over dit onderwerp dat mij, mijn kinderen en allerlei lieve mensen wereldwijd raakt. Integendeel: ik voel me enthousiast, oprecht en gedreven. En dát maakt een wereld van verschil.

Wil jij ook ontdekken hoe jij verschil wil maken? Van harte welkom

Terug naar alle blogs