Interview: Juul volgde de klimaatcoachtraining vooral voor haar werk

1 december 2022

Juul Janssen is adviseur duurzaamheid bij APG, een pensioenreus die de beleggingen én de uitkeringen regelt voor acht pensioenfondsen, waaronder ABP. Dit jaar volgde Juul onze klimaatcoachtraining. “Ik kan iedereen die geïnteresseerd is in klimaatverandering en daar iets mee wil doen – 0f dat nou privé is of op het werk – deze training aanraden.”

Ik kan het niet laten om te beginnen met ABP: dat pensioenfonds gaat stoppen met fossiele beleggingen. Wat vinden jullie daarvan?

“Daarin zitten we op één lijn. APG vraagt van de bedrijven waarin we beleggen om zich te richten op duurzaamheid. Maar balans tussen risico, kosten, rendement en duurzaamheid is belangrijk. De fondsen moeten er immers ook voor zorgen dat ze de pensioenen kunnen uitkeren. Helemaal duurzaam beleggen, dat gaat niet van vandaag op morgen.”

Wat is jouw rol bij APG?

“Ik ben een aanjager, een motivator. Ik probeer mensen in onze organisatie duurzame keuzes te laten maken. Dat kan gaan om reisgedrag, om bestellingen, maar ik probeer collega’s ook aan te zetten om een maatschappelijke impact te maken, bijvoorbeeld als ze een teamuitje hebben.”

En, wil het een beetje vlotten met de verantwoorde keuzes van APG?

“Haha, jawel, op vlakken… Maar sommige keuzes die gemaakt worden – bijvoorbeeld in reisbeleid of in de catering – roepen wel verzet op. Collega’s reageren niet positief, omdat verandering vaak patronen doorbreekt.

Was dat voor jou een reden om de klimaatcoachtraining te gaan volgen?

“Ik was privé best bezig met duurzaamheid. Ik wist er al wel wat vanaf en was zoekende naar hoe ik zelf duurzamer zou kunnen leven. In januari startte ik in deze functie en ik wilde ook mijn collega’s kunnen meenemen in die duurzame zoektocht. Toen ben ik gaan googelen en kwam bij KlimaatGesprekken uit.”

Wat sprak je daarin aan?

“Jullie aanpak is tastbaar en praktisch, dat vond ik mooi. En vooral ook de positieve insteek. Dat past bij hoe ik zelf in het leven sta.”

Wat verwachtte je vooraf van de cursus?

“Ik heb telefonisch met Jeanine gesproken. Zij gaf aan dat de training nog geen specifieke opleiding voor bedrijven is, maar dat het ook heel goed is voor je eigen ontwikkeling, en van daaruit breed toepasbaar. Dat werd echt goed afgestemd.”

Hoe heb je de training ervaren?

“Heel goed om weer eens stil te staan bij alle aspecten van duurzaamheid en je af te vragen wat je daarin nog kan doen. En vooral ook heel leuk om daar met anderen over in contact te zijn, met mensen die er ook mee bezig zijn. Dat geeft een groot gevoel van verbondenheid. En je kunt tips uitwisselen. Dat gebeurt nog steeds, via de appgroep. Die kennis deel ik soms weer op mijn werk, via blogs op intranet.”

Waren er nog meer deelnemers die vooral voor toepassing in hun eigen werk kwamen?

“Jazeker, er was iemand in de groep met een eigen bedrijf, iemand die bij de overheid werkte en misschien waren er meer mensen die er vooral voor hun werk zaten. Wat grappig was: er was ook een klimaatactivist die nog had gedemonstreerd tegen de fossiele beleggingen van het ABP. Heel goed voor het onderlinge begrip. Als je met elkaar in gesprek gaat, merk je al gauw dat je uiteindelijk hetzelfde voor ogen hebt.”

Wat was voor jou een echte eye opener?

“Dat we vaak te snel schermen met cijfers. Zelf ben ik daar niet zo van, want ik onthoud cijfers nooit, maar ik vond het een waardevol inzicht dat je daar ook gewoon van kunt wegblijven. Het gaat niet om wie er gelijk heeft, het gaat om het zoeken naar een gemeenschappelijk uitgangspunt. Vandaaruit kun je met elkaar in gesprek.”

Heb je dat al kunnen toepassen in je werk?

“Onlangs zei een collega: ‘Die hele CO2-discussie, daar geloof ik niet in.’ Door daar niet meteen tegenin te gaan, maar te vragen ’Wat bedoel je?’, voer je een heel ander gesprek. Uiteindelijk bleek hij wel degelijk duurzame keuzes te maken, vooral vanwege de toekomst van zijn kinderen. Daar kun je dan verder op doorpraten.”

Heb je nog andere voorbeelden van inzichten die je nu in je werk toepast?

“Het concept handafdruk vind ik heel waardevol. Nu zeg ik tegen collega’s: je kunt je voetafdruk proberen te verlagen, en je kunt er tegelijkertijd ook wat tegenover stellen. Als jij anderen inspireert om ook andere keuzes te maken, vergroot je je eigen impact. In positieve zin.”

Terug naar alle blogs