Klimaatpsychologie? Dit zijn onze inspiratiebronnen

31 januari 2018

Fascinerende vraag

Hoe kan het zo zijn dat we al decennia lang weten wat klimaatverandering is, maar dat we nog niet massaler en sneller in actie zijn? Stichting KlimaatGesprekken is letterlijk ontstaan uit deze fascinerende vraag, want deze vraag staat centraal  in het boek ‘what we think about when we (try not to) think about global warming.’, toward a new psychology of climate action. van Per Espen Stoknes en hij geeft daarvoor allerlei verklaringen vanuit de gedragswetenschappen zoals sociologie, psychologie en kennis van het brein. In deze Tedtalk deelt hij enkele van zijn meest belangrijke inzichten.

In het tweede deel van het boek beschrijft de auteur gelukkig ook hoe we deze verklaringen kunnen benutten in ons voordeel. Welke tips vanuit de gedragswetenschappen leiden tot een gedeeld gevoel van urgentie en het omzetten van zorgen in actie? Hoe worden klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal? Hij noemt Carbon Conversations als een methode die deze tips heeft toegepast in de praktijk en die ook uit onderzoek effectief blijkt. Door het lezen van dit boek, kwam de oprichter van KlimaatGesprekken tot de inspiratie om Carbon Conversations begin 2016 naar Nederland te halen en hier verder door te ontwikkelen als KlimaatGesprekken.

Carbon Conversations werd uitgewerkt door een ervaren psychotherapeute, Ro Randall, en haar man Andy Brown, een ingenieur. En zij combineerden hun kennis van gedragsverandering en groepsdynamiek met betrouwbare en praktische informatie. Ro Randall heeft meerdere artikelen gepubliceerd over de klimaatpsychologie achter KlimaatGesprekken.

 

Overzicht van invalshoeken

De Amerikaanse klimaatpsycholoog Renee Lertzmann heeft ook veel samengewerkt met Ro voor haar onderzoeken en werk. Haar hoofdwerk is het boek: Environmental melancholia. Waarin ze laat zien dat veel meer mensen dan wij denken en zien betrokken zijn bij het milieu en klimaat. En in haar lezingen en advies werk, gebruikt zij onderstaand model om te illustreren welk soort oplossingen de klimaatpsychologie te bieden heeft

vier invalshoeken in klimaatpsychologie

 

Het klimaatgesprek voeren

Er is ook behoorlijk veel onderzoek gedaan naar een specialisme van KlimaatGesprekken: hoe voer je een effectief klimaatgesprek (filmpje)? George Marshall heeft er zijn levenswerk van gemaakt en zijn boek Don’t even think about it  is ook zeer inspirerend. Hij laat zien dat en hoe echt iedereen op dit thema te bereiken valt – met de goede invalshoek.

 

Nederlandse expertise

En hoe zit het dan in Nederland? Er zijn in Nederland ook enkele gedragswetenschappers die zich veel met duurzaamheid en klimaat verdiept hebben. We zijn er trots op dat prof. Dr. Arjen Wals in onze Raad van Advies zit en we hebben ook goed contact met Carina Wiekens en Henk Staats (die onderzoek deed naar de effectiviteit van Eco-teams). En willen ook zeker Sarah Gagestein, Aranka Sinnema, Reint-Jan Renes noemen, die over hun werk vertelden bij de collegereeks psychologie voor duurzaamheid vanuit de Impact Academy in het najaar van 2017. Ook echt een aanrader om te volgen, meerdere mensen van onze stichting hebben dit al gedaan.

Dit is een Nederlands artikel over klimaatpsychologie waarin ook onze oprichter Manu Busschots wordt geïnterviewd: De grootste bedreiging voor het klimaat? Jouw brein!

 

Meer mee doen?

Er is dus veel inspiratie om uit te putten! En daar bovenop komt onze ervaring met honderden deelnemers aan de klimaatgesprekken groepen in Nederland en maatwerktrajecten voor gemeentes en andere organisaties. Wij delen onze inspiratie graag voor lezingen en inspiratiesessies. Zoals hier te zien met een kort filmpje van een lezing over de vijf succesfactoren om klimaatambities te versnellen.

 

Mis jij nog een belangrijke inspiratiebron? Laat het ons a.u.b. even weten.

Terug naar alle blogs