trainingen

– Klimaatcoach worden? –

Lijkt het je leuk om klimaatcoach te worden bij KlimaatGesprekken? Wil je graag leren wat ervoor zorgt dat mensen klimaatvriendelijke keuzes gaan maken en wat deze zouden kunnen zijn op allerlei terreinen? Wil je oefenen hoe je kunt reageren als mensen bezwaren hebben, zodat toch inspiratie en actie ontstaan? Doe dan mee aan onze driedaagse training om de unieke workshopmethode van KlimaatGesprekken te leren!

De kloof tussen de mensen die zich zorgen maken over klimaatverandering en de mensen die actie ondernemen is nog enorm. Met de methode van KlimaatGesprekken lukt het veel mensen wél om stappen te zetten en in beweging te blijven. Onderzoek door de universiteit van Southampton toont aan dat van ruim driekwart van de deelnemers de klimaatimpact blijvend wordt verlaagd. Bovendien betrekken ze makkelijker hun omgeving bij hun nieuwe visie en acties door effectieve gespreksvaardigheden.

In Nederland willen we graag hetzelfde bereiken, en daar kun jij bij helpen! Deze training bereidt je voor op de rol van klimaatcoach of verdiept je vaardigheden als je al als klimaatcoach aan de slag bent. Je leert gelijkgestemden kennen en je oefent effectieve coach- en gespreksvaardigheden waarmee je anderen kunt helpen om van bewustzijn naar actie te komen.

Weervrouw Margot Ribberink is ook klimaatcoach, lees hier hoe zij het belang inziet van deze rol om mensen te inspireren en in beweging te krijgen!

– Ervaringen –

“Een warm bad van gelijkgestemden.”

“Veel nieuwe inzichten, ik weet nu veel beter hoe ik kan reageren.”

“Lekker praktisch aan de slag. De klimaatklappers waren voor mij een vondst.”

“Veel gelachen!”

“Een nieuw netwerk in duurzaamheid en zin om met een groep te starten.”

 “Nu snap ik waarom ik altijd in vervelende discussies terecht kwam over het klimaat en vegetarisch zijn. Eindelijk weet ik wat ik daaraan kan doen.” 

“De dagen vliegen om en zitten vol humor, hoop en handelingsperspectief.”

– Programma –

Dag 1: Inhoudelijke tips (de klimaatklappers) en de werkvormen

 • Begeleiden van alle basis-werkvormen zoals oefeningen in tweetallen, brainstormen, afsluiten, ijsbrekers, spellen, deelrondjes en het maken van actieplannen.
 • Klimaatklappers op het vlak van wonen, reizen, vervoer, eten en consumptie.
 • Hoe komen mensen tot een eigen rol en ambitie ten aanzien van klimaatverandering?
 • Hoe voer je een goed klimaatgesprek? Hoe betrek en activeer je anderen?

 

Dag 2: Klimaatpsychologie-tips en coachen op emoties en waarden

 • Groepsvorming: kracht en valkuilen, een veilige en open sfeer bevorderen
 • De kracht van luisteren naar emoties
 • Werken met ambivalentie en moeilijke emoties rondom klimaatverandering
 • Reageren op weerstand
 • De rol van de coach – coachen versus trainen, doceren of expert zijn.

 

Dag 3: Integratie: zelf oefenen door coaching op inhoud en emoties en waarden.

 • Uitdagende situaties in groepen en veranderprocessen
 • Diverse oefenrondes met onderdelen van de workshop-methode met feedback en reflectie (integratie)
 • Werken met afscheid en overdracht van leersituatie naar praktijk.
Tijdens de training

– Praktisch –

De trainingen worden maandelijks georganiseerd op een vrijdag, zaterdag en zondag (aansluitend, of met een week ertussen). Het programma is dagelijks van 9.30 tot 17.30 uur.

Als je nog nooit in een groep hebt deelgenomen, dan is dag 1 verplicht. Wanneer je eerder aan de introductietraining hebt deelgenomen, kun je er voor kiezen om alleen dag 2 en 3 te volgen. Dit kun je aangeven in het aanmeldformulier. Dagdelen missen wordt omwille van het groepsproces afgeraden en kan alleen in overleg met de opleider.

De cursusdata staan vermeld in het aanmeldformulier en onze agenda. Wil je graag deelnemen maar kun je niet op de aangegeven data, geef dit dan aan bij je aanmelding; we zetten je op de wachtlijst en houden je op de hoogte.

Kosten 2019

Onderstaande prijzen zijn inclusief een werkboek, studieboek en handboek groepscoaching.

 • Training particulieren* €250,- 
 • Training voor individuele deelnemers uit organisaties €800,-
 • Training op locatie met organisaties als geheel; prijs op aanvraag.

*Voor particuliere deelnemers wordt een borg van €100 gevraagd. Deze krijg je terug op het moment dat je eerste groep gestart is. Als je niet als vrijwilliger bij ons aan de slag gaat, of als je om andere redenen niet aan je groep start, dan kost de training dus €250 voor drie dagen.

De kosten van de training zijn BTW–vrij.

Deelnemers

De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers en wordt begeleid door 2 senior klimaatcoaches.

Locatie

De trainingen vinden plaats in Utrecht bij De Alchemist – Kon. Wilhelminalaan 8. Deze locatie is goed bereikbaar vanaf Utrecht Centraal, op enkele minuten met de bus vanaf het station.

– Aanmelden –

Meld je aan via ons aanmeld- en intakeformulier. Hiervoor heb je een Google account nodig. Heb je dat niet, dan kun je je aanmelden door dit aanmeldformulier in te vullen en op te sturen naar info@klimaatgesprekken.nl

NB: Wij zijn verheugd dat alle trainingen voor 2018 ‘uitverkocht’ zijn. Je kunt je aanmelden voor onze trainingen in 2019.

Graag tot ziens!