Verre reizen: Voorkomen of compenseren?

2 april 2019

Door: Michael Doove

Hoog op mijn bucketlist staat een mooie wereldreis, maar de afgelopen zomer heb ik vakantie gevierd in Friesland en op Texel. Oké, en in Luxemburg. Ook dit jaar blijven we dicht bij huis: Ameland en (Noord-)Frankrijk. Nog niet echt een wereldreis dus.

Waarom het er nog niet van gekomen is? Vooral omdat deze vakanties al genoeg gehoorschade opleveren met een 2-jarige op de achterbank en Nijntje in de cd-speler. Maar ook omdat ik weet dat verre (vlieg)vakanties impact hebben op het milieu.

Verre droomreizen

Vergis je niet: ik kan niet wachten om meer van Azië en Latijns-Amerika te zien. En ja, ik heb ook mooie herinneringen aan gave, verre vakanties in Indonesië, Thailand, Laos en op Curaçao.

Ik ben dus zeker niet roomser dan de paus. Maar de invloed van vliegvakanties op het milieu heeft me wel aan het denken gezet. Moet ik nog wel zo ver op vakantie willen? En kan in mijn reis dan compenseren? Of moet ik mijn wereldreis maar vergeten?

Compenseer je reis!

Zo ben ik eens gaan googelen en kwam ik terecht bij het compenseren van mijn vliegreis met een CO2-compensatieproject van de vliegtuigmaatschappij. Klinkt leuk, maar werkt het? Ik had er al mijn twijfels bij, maar die werden met het googelen ook wel bevestigd.

Want om onze reizen te compenseren, moeten we een bos zo groot als een derde van Nederland aanleggen! En dan praat ik alleen over Nederlanders, die ongeveer 1% van het vliegverkeer vormen. Voor alle reizigers gaat het om een gebied zo groot als Frankrijk, Duitsland en Spanje. Je voelt misschien al aan dat het planten van bomen dus niet echt haalbaar is.

Compenseren: voorkomen of genezen?

Maar er is nog iets wat ik lastig vind aan CO2-compensatieprojecten. Compenseren is eigenlijk achteraf handelen: je zaagt eerst een boom om, en daarna plant je een nieuwe. Je gooit allemaal plastic in de zee, en dat probeer je er vervolgens weer uit te vissen. Of je stoot CO2 uit door te vliegen, en daarna investeer je in een compensatie.

Het voelt voor mij als proberen te genezen wat ik het milieu heb aangedaan. Of mijn schuldgevoel afkopen, want ik heb de CO2-uitstoot van mijn reis toch gecompenseerd?

Compensatie voorkomen

Misschien is het dus beter om je voetafdruk bij reizen zo klein mogelijk te houden: als je geen rommel maakt, hoef je het namelijk ook niet op te ruimen. Al krijg ik dan mijn dochter (die van de achterbank tijdens de vakantie) maar moeilijk uitgelegd.

Daarom heb ik vier ‘checks’ bedacht voor mijn vakanties, waar jij hopelijk ook iets aan hebt. Oh, en wil je meer inspiratie opdoen over ‘eco-reizen’? Lees dan ook eens het blog op eco-reizen.nl.

1. Reis ik niet te ver?

Het ligt voor de hand, maar hoe verder je reist, het groter je belasting voor het milieu. Overweeg daarom eens een thuisvakantie (bijvoorbeeld met behulp van dit boek), of ontdek Europa. Het is een afwisselend continent met  prachtige natuurgebieden en mooie steden waar de gemiddelde Amerikaan jaloers op is.

2. Reis ik langzaam?

In het algemeen kun je zeggen dat langzamer reizen groener is, al geldt dat met snelle treinen en vervuilende auto’s natuurlijk niet helemaal. Maar al het vervoer over land is sowieso beter dan door de lucht.

En het mooie? Je ziet nog wat van de omgeving ook! Dat is misschien ook de reden dat mijn treinvakanties met een Interrailpas kriskras door Europa mijn leukste vakanties ooit zijn geweest.

3. Reis ik groen?

Als je een bestemming hebt bedacht, sta dan ook stil bij de vraag hoe je daar het groenste komt én je daar het minst belastend verplaatst. Neem voor je reis liever de (internationale) trein of touringcar dan jouw auto. Of nog beter: ga op fietsvakantie!

Op je plek van bestemming is het openbaar vervoer natuurlijk een goede uitkomst, net als gewoon de benenwagen.

4. Reis ik alsof ik thuis ben?

En ben je dan op een mooie, andere plek, doe dan gewoon alsof je thuis bent. Gooi je afval dus niet op straat ‘omdat iedereen dat hier doet’, maar geef ze het goede, Nederlandse voorbeeld.

Ga ook geen 15 minuten douchen ‘omdat je op vakantie bent’, maar houd het kort. En koop niet elke keer op straat een flesje water, maar neem een hervulbare fles mee. Nog een laatste tip: eet lokaal. Dat hoeft niet geïmporteerd te worden, is extra lekker (en vers) en nog goedkoper ook!

Wil je tóch vliegen?

Is het toch nodig om die vlucht te boeken? Kies dan een directe vlucht. Het landen en opstijgen zijn namelijk het meest vervuilend. Bovendien is een directe vlucht meestal de ‘kortste route’. En nog een extra voordeeltje: reizen is relaxter zonder overstap!

Ja, en compenseer je vlucht natuurlijk, bijvoorbeeld via flygrn.com,  carbonkiller of trees for all. En kies dan vooral waar jij je het prettigst bij voelt. Niet om je schuldgevoel af te kopen, maar omdat alle kleine beetjes helpen.

En mijn wereldreis?

Die gaat er écht wel komen. Maar dan wel zo groen mogelijk, met een fiets of camper op zonne-energie. En zonder kinderen op de achterbank en Nijntje in de cd-speler. Dan hoef ik naast CO2 ook geen gehoorschade te compenseren.

Terug naar alle blogs