Zeven verrassende tips voor klimaatvriendelijker (samen)leven

4 november 2016

Als ik je vraag wat jij kan doen om je klimaatimpact te verkleinen, dan kom je vast tot een aantal tips, zoals minder autorijden, korter douchen of zonnepanelen op het dak.

Dat zijn inderdaad mogelijkheden, maar ook een beetje afgezaagd…

En sommige acties zoals korter douchen of zonnepanelen, zetten in vergelijking met andere acties niet eens veel zoden aan de dijk. Wie echt flink zijn impact wil verkleinen, kan beter een echt groene stroomleverancier nemen of het huis goed isoleren, dan korter douchen of zonnepanelen nemen.

Wie deelneemt aan onze klimaatgesprekken workshopreeks krijgt een lijst van 175 acties die je kan doen. Bij iedere actie staat hoeveel verschil ze maakt. En de groepscoach moedigt mensen aan om vooral creatief te worden en te delen wat je hebt ontdekt. Daar zitten creatieve, verrassende dingen tussen die soms veel makkelijker of leuker zijn dan je dacht wat mogelijk was.

Dit zijn de zeven verrassende dingen die ik in mijn eigen leven veranderd heb, sinds klimaatgesprekken.

1. Dagelijks met stoffer en bezem.

In plaats van met de 1800 watt stofzuiger.

stoffer

2. Een prachtige nieuwe woonkamerlamp.

Met daarin 4 x 5 watt led-lampen, dat is 10 x zo weinig energie als de oude lamp van 200 watt halogeen. Dat zijn samen alweer twee stappen dichterbij een energieneutraal huis.

lamp

3. Tuinaarde die we kochten voor onze voortuin met Olivijn.

Dit mineraal zorgt voor extra opslag van CO2 in je tuin, en is ook goed voor je grond. Voor sommige andere tuinaarde worden goede weides of bossen verstoord.

tuinaarde

4. Vegetarische schnitzel

En onze kinderen vinden het net zo lekker. Fieuw…En wij ook.

schnitzel

5. 100 km/uur op de snelweg, in plaats van 120 of 130 km/uur.

Ik rij een stuk meer ontspannen. Ik kom wel enkele minuten later aan op de bestemming, maar bespaar ook makkelijk 20% brandstof. Inmiddels is het een soort wedstrijdje tussen mijn vrouw en mij wie het laagste verbruik op de autoteller weet neer te zetten… (hoewel ik zelf meestal met de trein ga).

6. Meer tevreden met mijn ‘oude’ laptop.

Tot een jaar geleden kon ik nogal eens verlekkerd kijken naar de nieuwste modellen laptops: nog dunner, nog langere accuduur, nog flitsender. Sinds ik me realiseer dat al die modellen ontworpen worden om binnen 1 of 2 jaar verouderd te lijken en een enorme impact veroorzaken op onze prachtige natuur, ben ik dat anders gaan beleven. Die 1 keer per dag opladen van de accu en minuut opstarttijd voelt nu als een goede daad. En als het zover is, laat ik gewoon een moderne SSD-schijf in onze ‘oude laptop’ zetten. Want dat zal me veel meer brengen dan de zoektocht naar de beste nieuwe laptop, die dan uiteindelijk toch vaak in iets weer tegenvalt en snel weer verouderd lijkt. Don’t fix it, if it aint broke geeft mij gemoedsrust.

7. Langer en leuker over klimaatverandering spreken, door er niet over te beginnen. 

Dat was voor mij echt een eye-opener uit een Skype-call met de oprichters van Carbon Conversations uit Engeland. Ik vertelde ze dat ik het zelf ook lastig vond om hier met anderen over te spreken, maar hoe kon ik dan anderen helpen met hun klimaatgesprekken? Ze vroegen me naar mijn positieve ervaringen. Wanneer had ik er wel een gesprek over kunnen voeren? En toen realiseerde ik me, dat dit meestal naar aanleiding van iets anders was. Ik merk het ook op facebook: een update over een nieuwe lamp krijgt vaak meer likes dan een oproep voor een petitie tegen kolencentrales. Dankzij allerlei acties in mijn eigen leven, of het nu een lekker, nieuw recept is, of een leuk, nieuw (klimaatvriendelijk) uitje, deel ik nu dus veel vaker dan vroeger dat ik ermee bezig ben. En desgevraagd, of op een goed moment vertel ik erbij dat ik dit ook doe om klimaatvriendelijker te leven.

 

 

Terug naar alle blogs