Online coördinatoren Agnes en Emmy maken impact

18 maart 2025

interview: Jente Koetje

Toen vijf jaar geleden de covid-pandemie uitbrak, ontstond uit nood de online community van KlimaatGesprekken. Sindsdien is die flink gegroeid: inmiddels zijn er al 24 online reeksen gegeven. Al pionierend vonden we manieren om onze werkvormen online aan te bieden en de reeksen zijn niet meer uit ons aanbod weg te denken. Maar wat doet een online coördinator precies? We spraken met Agnes en Emmy, die ervoor zorgen dat alles soepel verloopt.

Coaches ondersteunen

Als online coördinator ondersteunen Agnes en Emmy coaches bij het geven van online reeksen. Agnes: “We hebben veel contact met ze om af te stemmen of ze een online reeks willen of kunnen geven. En als ze een reeks hebben afgerond bellen we ze hoe het gegaan is. Ook organiseren we online borrels, zodat coaches elkaar kunnen leren kennen, ervaringen kunnen delen en nieuwe coaches een maatje kunnen vinden. Ons doel is om online een gevoel van verbinding te creëren, zowel bij de coaches als bij de deelnemers.”

Emmy vult aan: “We informeren ook over praktische zaken, zoals het werken met Mural of Zoom, en wij helpen daarbij. Daarnaast geven we tips over hoe je online een goede groepsdynamiek creëert.”

In het begin kostte het opzetten van de online community veel tijd, omdat het voor iedereen nieuw was en er moest worden uitgezocht hoe de interactieve werkvormen en spellen online tot hun recht konden komen . Emmy: “Ik werkte als docent online met mijn leerlingen in Zweden en heb veel van die methodes meegenomen en toegepast. Tijdens de pandemie liep het storm voor de online workshopreeks, het was voor coaches én deelnemers natuurlijk een uitkomst, en toen corona voorbij was, dachten we: dit werkt eigenlijk ook zo goed, waarom zouden we ermee stoppen?”

Samen is gezellig

Agnes en Emmy hebben de taken verdeeld. Agnes: “Ik richt me vooral op de organisatorische taken, terwijl Emmy meer de technische en community building kant oppakt. Ik ben in november 2023 begonnen; daarvoor deed Emmy dit alleen.” Agnes schat in dat ze zo’n 15 tot 20 uur per maand in haar rol als coördinator steekt.

Emmy: “Met z’n tweeën is het gezelliger. Het is fijn om samen meetings te hebben, ideeën te delen en feedback te krijgen.”

Beiden genieten ervan dat de online sessies verrassend interactief zijn. Deelnemers en coaches waarderen de flexibiliteit van het online meedoen: je schuift eenvoudig op een rustig plekje in huis achter je laptop en je bent er.

Veel contacten

Agnes: “Als online coördinator hebben we contact met coaches uit heel Nederland en soms zelfs daarbuiten. Die verbinding en levendigheid vind ik fantastisch. Het voelt goed om mensen te ondersteunen die zich inzetten voor een groenere en socialere wereld.”

Ook het organiseren van live- en online bijeenkomsten vindt Agnes leuk. “In oktober organiseerde ik een werkoverleg in Zwolle met mensen die ik tot dan toe alleen online had gesproken. Dat was erg waardevol!”

Digitale voetafdruk en duurzaamheid

De online sessies zijn een fijne optie voor mensen die ergens wonen waar geen reeksen op locatie worden aangeboden of zelfs vanuit het buitenland willen meedoen. Ook sluiten er regelmatig mensen aan die het om een andere reden prettig vinden om vanuit huis mee te doen. Maar de digitale wereld heeft natuurlijk ook impact op het klimaat. Hoe kijken Emmy en Agnes daar tegenaan?

Emmy: “Met online meetings en door bestanden op te slaan vergroot ik mijn CO₂-voetafdruk, maar ik probeer bewust te bedenken welke afbeeldingen en video’s ik wel en niet deel. Het is belangrijk om de balans te vinden.”

Agnes zet zich in voor bewustwording over digitale vervuiling: “Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel impact het heeft dat we ongeremd digitaal communiceren en data bewaren. Maar de groei van datacenters, die landbouw- en natuurgrond in beslag nemen, is een reëel probleem. Door hierover in gesprek te gaan, hoop ik dat we binnen KlimaatGesprekken ecologisch verantwoord communiceren en archiveren.”

Daarnaast benadrukt Emmy het belang van een eigen duurzame werkstijl: “Vechten tegen klimaatverandering geeft energie, maar het is ook belangrijk om jezelf niet uit te putten. Hoe zorg je ervoor dat je duurzaam met je eigen energie omgaat?”

 

Ook iets voor jou?

Emmy en Agnes zoeken een derde online coördinator!

  • Ben je bekend met Mural, of heb je in elk geval affiniteit met online whiteboars en kun je je Mural op korte termijn eigen maken?
  • Kun je goed uit de voeten met Zoom, inclusief het werken met breakout rooms, of in elk geval met met vergelijkbare omgevingen (bijv. Teams) en kun je je de ins en outs van Zoom op korte termijn eigen maken?
  • Heb je ervaring met het online faciliteren van groepen?
  • En heb jij zin en tijd om samen met hen onze online community te ondersteunen en uit te bouwen?

Laat het ze weten!

En: geef ook eens een online reeks!

Dit jaar willen we graag tien online workshopreeksen kunnen aanbieden, de eerste vier reeksen lopen al. Ben je klimaatcoach en wil jij ook online één of meerdere reeksen begeleiden, dan komen Agnes en Emmy graag met je in contact.

Behalve een internetverbinding, een laptop, goede zin en wat tijd voor afstemming met Agnes en Emmy heb je niks nodig.

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je meer weten over de rol van online coördinator of online coach? Stuur dan (vrijblijvend) een mailtje naar online@klimaatgesprekken.nl!

 

 

Terug naar alle blogs