Geen leefstijlkeuzes, wél bijdragen aan een goed klimaat: vijf tips

2 april 2017

Wil jij best bijdragen aan klimaatverandering binnen de perken te houden? Maar heb je er meteen minder zin in als je denkt aan het riedeltje van “minder autorijden, minder vlees, minder vliegen en korter douchen?”.

Dat begrijpen we! Wij geloven bij stichting KlimaatGesprekken ook niet in het rijtje: minder, moeten en mag niet. Wij geloven dat mensen alleen kiezen voor een klimaatvriendelijke samenleving omdat zij deze als beter zien. Dus niet omdat het moet, maar omdat het inspireert, verbindt en goed voelt. Daar kan overigens best een leuke treinvakantie tussen zitten, of een lange douche, maar er zijn nog talloze andere manieren.

En dus kan iedereen volgens eigen waarden en wensen nog veel meer bijdragen aan een mooie toekomst dan je misschien standaard denkt. Met deze blog geven we vijf tips voor klimaatvriendelijke acties zonder iets aan je leefstijlkeuzes te veranderen.

  1. Zuinig huis

Daar merk je echt niets van. Spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld binnen 1 dag aangebracht, zonder dat je een papiertje in je huis hoeft te verschuiven. Geen discussie of het wel of niet mooi is, of op je dak past. Onzichtbaar, maar wel meer comfort en minder warmteverspilling. En dat scheelt uiteindelijk in je portemonnee en tegen broeikasgassen.

  1. Tweede portie

Als je iets lekker vindt, waarom zou je het dan niet twee keer eten? Overgebleven eten invriezen en later weer opwarmen reduceert je klimaatimpact sterk. Het kost namelijk veel meer energie om eten te verbouwen, verwerken, verpakken en vervoeren, dan dat het kost om het even in de vriezer te houden. En je hoeft lekker niet nog een keer te koken.

  1. Thuiswerken

Collega’s die je elke week ziet, kun je hen misschien ook een dagje over de telefoon/skype/facetime/app/mail/slack/enzovoort bedienen? Binnen knuffelafstand zijn van je klanten en collega’s is natuurlijk onverslaanbaar, maar alleen al de vraag stellen: moet ik er echt fysiek bij zijn, doet soms wonderen. Voor je eigen filechagrijn, maar zeker ook voor het klimaat. Vind je af en toe thuiswerken wél een leefstijlkeuze?Onderhandel dan bij je werkgever dat die de uitstoot van je reiskilometers compenseert, bijvoorbeeld met schone kooktoestellen of extra bossen. Wij zijn meer fan van andere acties dan van compenseren, maar het levert wel een mooi klimaatgesprek op!

  1. Geld voor jouw waarden

Er zijn behoorlijk veel leuke dingen waar je je geld aan kan besteden. Sommige hebben een hoge klimaatimpact (denk aan: een luxe cruise) en anderen zijn juist heel klimaatvriendelijk (denk aan: een strand- of boswandeling), maar we hebben je beloofd even geen reflectie over leefstijl te doen. Waar je dan aan kan denken is wat jouw geld doet als jij er even geen gebruik van maakt. Als je geld op de bank staat dus, op een rekening courant, een spaarrekening of als je belegt met je geld. Zonder dat je iets hoeft te veranderen aan HOE jij je geld uitgeeft, kan je wel de klimaatimpact van je geld kleiner of zelfs positief maken door WAAR jij je geld neerzet. Zie hiervoor de eerlijke bankwijzer.

  1. Gesprekje over klimaatverandering

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 74% van de Nederlanders bezorgt is over klimaatverandering. We praten er echter nauwelijks over met elkaar. En uit ander onderzoek blijkt weer dat het niet praten over een gevaar, een enorm remmend effect heeft op de urgentie waarmee anderen dit gevaar willen bestrijden. Met andere woorden: bijna iedereen maakt zich wel eens zorgen, maar bijna iedereen denkt ook dat de politiek, anderen of het bedrijfsleven deze uitdagingen nog wel zullen oppakken. Of dat het nog wel meevalt met de urgentie doordat we het klimaatgesprek niet voeren. Zonder je leefstijl te veranderen kan je dit klimaatgesprek wel eens voeren. Voorbeelden zijn om ernaar te vragen bij je werkgever (wat doen wij hier eigenlijk mee?), of bij je buurman (ben jij er mee bezig?), of bij je politieke partij (wat komt hierover in het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018? – want de energietransitie zal grotendeels een zaak van de gemeenten worden).

 

Meer?

Wil jij nog meer tips zoals deze? Of ben je nieuwsgierigheid geworden naar nog meer mogelijkheden (inclusief leefstijlkeuzes)? Neem dan contact met ons op voor deelname aan een klimaatgesprekkengroep bij jou in de buurt.

Terug naar alle blogs