Tip: Leen je nieuwe kleren bij de kledingbieb

21 april 2021

tekst: Christel Verhaaf

 Er zijn nu natuurlijk (nog) geen feestjes en misschien dat je in deze tijd iets vaker je versleten joggingpak uit de kast trekt. Maar je hebt vast ook wel eens zin om je best te doen en je mooi aan te kleden. De gemiddelde Nederlander koopt 50 kledingstukken per jaar. Om ze vervolgens gemiddeld maar 7 keer te dragen. Zeven! Ontzettend zonde als je bedenkt hóe groot de impact van kleding op milieu en klimaat is. Dat kan anders!

Een voor de hand liggende oplossing is om gewoon niets meer te kopen en nieuwe combinaties te leren maken met wat je al in de kast hebt hangen. Maar als je toch nog af en toe iets ‘nieuws’ wilt dragen, heb ik een andere oplossing voor je: kleding lenen! Bij een kledingbibliotheek. Vind je dat misschien spannend en ingewikkeld klinken? Vond ik ook, maar niets blijkt minder waar. Ik probeerde het uit en neem je graag mee in de wereld van kleding lenen.

Voor ieder wat wils

In 2014 werd de eerste kledingbibliotheek van Nederland gelanceerd: Lena Library. Sindsdien zijn er heel wat bibliotheken bij gekomen. Sommige daarvan zijn gespecialiseerd in feestkledij, bij andere kun je ook gewoon terecht voor je dagelijkse kloffie of zakelijke items. En of je nu van vintage, designerstukken of duurzame kledingmerken houdt, met de huidige kledingbibliotheken is er voor ieder wat wils.

Abonnement of betalen voor wat je leent

Sommige kledingbibliotheken werken met het pay-as-you-borrow principe. Je huurt kleding wanneer het jou uitkomt en zit nergens aan vast. Elk kledingstuk kost een bepaald aantal punten per dag. Aan het einde van elke maand worden alle punten opgeteld en betaal je dus op basis van jouw leengedrag. Bij andere bibliotheken sluit je een abonnement af en betaal je een vast bedrag, waarvoor je per maand een maximaal aantal kledingstukken kunt lenen.

Naar een vestiging of online lenen

Ook nu, in coronatijd, kun je gewoon kleding lenen. Je maakt een afspraak met de winkel als je kleding wilt passen om vervolgens te lenen. Er zijn kledingbiebvestigingen in Den Haag, Zutphen, Arnhem en Amsterdam. En Lena Library heeft zogenaamde swap.points in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem, waar je een bestelling kunt ophalen en retourneren. Dat is nu vanwege de lockdown niet mogelijk, maar binnenkort hopelijk weer wel. Daarnaast kun je bij de meeste bibliotheken online shoppen, de kleding laten thuisbezorgen en weer terugsturen als je uitgeleend bent.

Ongelukjes

Mijn kledingleen-avontuur begon bij Lena Library. Ik koos online vier kledingstukken uit en had die al snel fris gewassen in huis. Maar helaas bleek een van de blouses een losse naad te hebben. Even een appje naar de winkel was genoeg om het niet aangerekend te krijgen. Kleine ongelukjes als een vlekje of gaatje, neemt Lena voor haar rekening. Pas als het echt beschadigd raakt of zo vies wordt ingeleverd dat het niet meer de winkel in kan, rekenen ze een vergoeding op basis van de retailprijs. En als je het kwijtraakt, betaal je daar natuurlijk ook voor. Fair enough.

Wassen

Tijd om de geleende kleren te wassen? De instructies en regels verschillen natuurlijk per bibliotheek. Bij de ene bieb mag je de kleren zelf wassen, de andere bieb heeft dat liever niet. Soms hangt het er ook vanaf hoe fragiel of gecompliceerd de textiel is. Aan elk van de kleren die ik had geleend hing een label met daarop de wasinstructie voor dat specifieke item.

De bieb als extra kledingkast

Ik heb ‘mijn’ kleren een maand lang met veel plezier gedragen en besloot toen dat het tijd was voor een nieuwe ronde. Want dit smaakte naar meer! Ik stuurde ze terug en plaatste meteen een nieuwe bestelling. Kleding lenen geeft me echt het gevoel dat ik een extra kledingkast heb, vol nieuwe parels. En ben ik erop uitgekeken, dan breng ik ze gewoon weer terug. Een geweldige manier om duurzaam nieuwe kleding te dragen! Ik ben enthousiast en het is zeker voor herhaling vatbaar!

De mooiste Nederlandse kledingbibliotheken op een rij:

Palanta, casual kleding voor (zwangere) vrouwen en baby’s. Online of via de winkel in Den Haag

Lena Library, casual designer- en gelegenheidskleding. Online of via de winkel in Amsterdam

Masterpiece, casual designer- en gelegenheidskleding. Online of via de winkel in Den Haag

My Dressoir, gelegenheidskleding. Online

The Collectives, casual designerkleding. Via de winkel in Amsterdam

Outfit Library Less, casual kleding. Via de winkel in Arnhem

Bij Priester casual designer- en gelegenheidskleding. Via de winkel in Den Haag

Borrow a Brand casual kleding. Online

Kledingbieb Gaia casual kleding. Via de winkel in Zutphen

Iconic Wardrobe casual designerkleding. Online

Litchy designer gelegenheidskleding. Via de winkel in Amsterdam

Hulaaloop, kleding voor baby’s en peuters t/m maat 92. Online

Terug naar alle blogs