Uitgelicht: Veganistisch opvoeden, waar moet ik op letten?

24 februari 2019

Met het hele gezin vegetarisch of soms zelfs vegan eten. Het komt steeds vaker voor dat ouders heel bewust deze keuze maken, voor zichzelf en voor hun kinderen. Welke voedingsstoffen zijn extra belangrijk als het gaat om een vegetarische/veganistische opvoeding? Wij zochten het uit. 

IJzer
IJzer haal je uit groente, peulvruchten, brood en andere graanproducten. Ook zit dit in plantaardige vleesvervangers als tempè, sojabrokjes en vegetarische burgers. Vitamine C draagt bij aan een goede opname van ijzer in het lichaam. Zorg daarom dat er voldoende groente of fruit aanwezig is bij iedere maaltijd.

Vitamines
Twee belangrijke vitamines waarin snel tekorten worden ervaren zijn vitamine D en B12. Vitamine D halen we voornamelijk uit zonlicht, daarom is het ongeacht welk voedingspatroon belangrijk om extra supplementen te nemen. Bij een vegan leefstijl wordt ook aangeraden om supplementen van vitamine B12 te nemen, dit zit van nature alleen in dierlijke producten.

Omega 3-vetzuren
Een kind heeft voldoende omega 3-vetzuren nodig om te kunnen groeien. Dit komt normaliter uit een stukje vis, maar kan ook gehaald worden uit zeewier, algen lijnzaad-, hennepzaad- of walnootolie indien er een veganistische opvoeding wordt aangehouden.

Eiwit  
Ook eiwit is een belangrijke bouwsteen in de groei van kinderen.Dit haal je uit zeer gaar gekookte granen en bonen, zoals quinoa, rijst, haver, erwtjes en linzen of gepureerde tofu. Voldoende eiwitrijke voedingsstoffen zijn nodig om goed te kunnen groeien.

Meer tips, adviezen of ervaringen delen en lezen? Kijk dan eens op het forum Veganisme in Praktijk.

Ook kan je met het hele gezin deelnemen aan de Nationale Week zonder Vlees. Of is er vanaf 1 april de Vegan Challenge. Allebei deze initiatieven geven jou en je gezin voldoende inspiratie om de meest lekkere vegan & vegetarische recepten op tafel te zetten!

Terug naar alle blogs