8 hoopgevende, inspirerende kijk- en luistertips

5 mei 2020

Als je lange dagen maakt – in de zorg bijvoorbeeld, of in het onderwijs, in de supermarkt of omdat je thuiswerkt én de kinderen om je heen hebt – wil je ’s avonds soms gewoon lekker op de bank ploffen en even helemaal niets meer. Nou ja, behalve dan misschien passief wat inspiratie opdoen. Dat kan met deze podcasts, uitzendingen en documentaires! (Ook aanraders trouwens voor wie geen lange dagen maakt!)

Luistertips:

  1. In de CrisisCast gaat Paul van Liempt van DuurzaamBedrijfsleven in gesprek met verschillende sprekers over leiderschap in tijden van crisis. Hij spreekt onder andere Jan Rotmans, die vertelt dat we dit soort crises nodig hebben, en Maurits Groen, die zelf het coronavirus kreeg, maar nu alweer voorbij de crisis kijkt.
  2. In de podcastserie Het groene hart gaan growthinker Jelle Derkx en social reporter Saskia Mulder op zoek naar het groene hart van een gast die zich op de een of andere manier bezig houdt met duurzaamheid.

Kijktips:

  1. Het leek Floortje Dessing mooi om in deze bizarre tijden de tijdgeest van nu te voorzien van optimisme en inspiratie. Daarom gaat ze op zoek naar inspirerende verhalen over veerkracht en zelfredzaamheid. Dit keer niet aan het einde van de wereld, maar gewoon in Nederland.
  2. VPRO Tegenlicht gaat in deze aflevering in gesprek met trendforecaster Lidewij Edelkoort en psychiater Dirk De Wachter. Welke vergezichten zien zij na deze gedwongen stilstand? Komen we straks als andere mensen tevoorschijn uit de corona-quarantaine, in andere samenlevingen, of wordt het business as usual? En centraal in deze aflevering staat de vraag: hoe eten we in 2040?
  3. Cinetree biedt verschillende films en documentaires aan, met een gratis proefperiode. In de documentaire Down to Earth besluit een gezin alles achter te laten om een wereldreis te maken van vijf jaar op zoek naar ‘de redders van de aarde’. Het is een ode aan de natuur en mens, maar werpt ook een kritische blik op de huidige consumptiemaatschappij. In The Biggest Little Farm verruilen filmmaker John en zijn vrouw Molly in 2011 de grote stad voor het platteland. In deze hartverwarmende documentaire volg je het koppel terwijl ze een stuk dor land ombouwt tot een unieke boerderij met een zelfregulerend ecosysteem.
  4. De organisatie Justdiggit gaat uit van het idee: als we de aarde kunnen opwarmen, dan kunnen we haar ook weer afkoelen. Hoe? Door verwoestijning en uitdroging tegen te gaan. Ze maakten er drie korte documentaires over.
  5. In de documentaire Taking Justice worden Janneke en Judith gevolgd, oprichters van het duurzame kledingmerk J-LAB3L. ‘Samen vechten we voor gerechtigheid in de kledingindustrie en zoeken we naar de balans tussen geven en nemen van onze planeet’.
  6. Liever concrete klimaatvriendelijke tips en tricks om zelf in en om het huis mee aan de slag te gaan? Gwen Jansen geeft die in Green Make Over. Vorig jaar op SBS (in door haar zelf aangekochte zendtijd!, terug te kijken via bovenstaande website), nu via haar YouTubekanaal.
Terug naar alle blogs