BLOG | Isoleren kun je leren! Met Max en Jessica

7 februari 2019

Max en Jessica hebben beide de workshops van KlimaatGesprekken gevolgd en zijn beide verhuisd naar een nieuw thuis. Jessica verhuisde 6 jaar geleden naar een prachtig oud huis (uit 1925) in Soest. Max woont sinds april 2017 in een hoekhuis in Amstelveen. Lees wat zij in de afgelopen jaren hebben geleerd en laat je inspireren!

Isoleren kan je leren 
Een duurzaam huis begint met een goede isolatie. Max geeft hierin aan dat hij hiervoor eerst diverse offertes heeft aangevraagd. Het is hierin vooral belangrijk om kritisch te blijven. Iedere leverancier gebruikt anderen materialen en heeft hierom ook een andere voorkeur. Mede dankzij tips vanuit Milieu Centraal hebben zij gekozen voor tonzonfolie voor de vloer en glaswol voor de spouwmuur.

Jessica heeft ervoor gekozen om de spouwmuur van haar huis in Soest vol te stoppen met isolerende bolletjes. Voor de raampartijen heeft ze gekozen voor de goedkope maatregel van tochtstrippen.
Het dak is volledig geïsoleerd, een vervelende klus maar wel echt nodig om de stookkosten terug te dringen. Ook alle enkele ramen in het oude huis zijn vervangen door kunststof kozijnen met HR++ glas. Als laatste hebben zij de oude houten vloer laten vervangen door een geïsoleerde vloer met vloerverwarming. Dit alles heeft dat resultaat dat de stookkosten van Jessica enorm zijn gedaald. Ze gingen van 2300 kuub gas per jaar naar zo’n 1100 kuub per jaar.

Wat hebben we nog meer gedaan? 
Max heeft in zijn huis alle lampen vervangen door ledversies. Dit was niet altijd even makkelijk, omdat niet voor ieder type fitting makkelijk een ledversie te vinden is, maar het is het waard! De elektriciteitsrekening valt lager uit dan verwacht én het voelt natuurlijk gewoon fijn om te weten dat iedere lamp die je vervangt het verbruik structureel verlaagt. Ook de laatste tochtkieren worden opgespeurd, de leidingen worden extra geïsoleerd en er wordt radiatorfolie achter de verwarmingsplaten geplakt. In het voorjaar worden zelfs al de zonnepanelen geïnstalleerd!

Jessica heeft afgelopen zomer het dappere besluit genomen om helemaal van het gas af te gaan. Hiervoor namen zij een duurzaamheidslening en hebben hiermee 19 zonnepanelen én een volledig elektrische lucht-warmtepomp kunnen financieren. Jessica zegt hierover het volgende: “Het werkt fantastisch! We hebben het nog nooit koud gehad en altijd kunnen douchen. De kosten voor de duurzaamheidslening en elektriciteitsverbruik lijken zelfs wat lager uit te komen dan we anders aan gas kwijt zouden zijn. Oftewel: het kost ons uiteindelijk helemaal niets extra!”

Waar doen we het voor?  
Naast de vele financiële voordelen, zien Max en Jessica ook andere voordelen. Max geeft aan dat het vooral ook heel veel comfort oplevert. ’s Nachts koelt het huis een stuk minder snel af dan normaal en de verwarming gaat in de avond eerder uit zonder dat je daar iets van merkt. Het huis is echt van kil naar comfortabel gegaan. Daarnaast draagt het bij aan een structureel lager verbruik van gas en elektriciteit, ook al is dit ten opzichte van heel Nederland misschien onmerkbaar, heel veel druppels helpen uiteindelijk ook!

Jessica is naast het verduurzamen van haar huis ook minder gaan vliegen, eet vaker vegetarisch, vervangt zuivel voor soja en weet precies waarvoor ze dit alles aanpakt:
“Ik heb 2 prachtige zonen, die ik nu al probeer mee te nemen in een duurzaam leven. Want dat is uiteindelijk waarvoor ik het doe: zodat ook zij van deze prachtige aarde kunnen genieten.”

Terug naar alle blogs