De handafdruk van Iris de Jong

5 april 2024

“Vier keer vliegen in één jaar, moet ik dat nou wel doen?”

‘Vertel iemand dat je meedoet aan KlimaatGesprekken’, zo klonk de huiswerkopdracht die we meekregen vanuit de allereerste workshop. Het bracht me op het idee om mijn ervaringen tweewekelijks te delen met mijn collega’s via intranet. Zo begon ik – nog zonder dat ik het doorhad – met het vergroten van mijn handafdruk. Al snel kreeg ik veel positieve reacties van bekende collega’s. Zij gaven aan dat de dingen waarover ik schreef persoonlijk en herkenbaar zijn. Het gaf ze stof tot nadenken.

Ik werk als Communicatieadviseur Duurzaamheid voor een gemeente. Ondanks dat ik elke dag bezig ben met duurzaamheid, blijf ik op zoek naar handvatten om mijn leven op een meer duurzame manier in te richten. Gelijkgestemden ontmoeten leek, en is, de ideale mogelijkheid om die te ontdekken.

Dat bleek voor mij bijvoorbeeld tijdens de workshop reizen. We spraken over de klimaatimpact van autorijden, vliegen, een cruiseschip en het openbaar vervoer. We stonden stil bij de klimaatspagaat en ambivalentie. We oefenden ermee in een klimaatgesprek. Ik deelde daarin mijn klimaatspagaat: ik vlieg binnenkort naar Madeira om te wandelen met vriendinnen, zou misschien nog met mijn vriend op vliegvakantie gaan, en twee vriendengroepen wilden een weekend naar Dublin en Praag.

Sinds die workshop hoor ik mezelf denken: “Moet ik dit nu wel doen? Vier keer vliegen voor m’n plezier in één jaar, dat kan toch niet? Zal ik in ieder geval bij één vriendengroep opperen om in Nederland te blijven?” Tegelijkertijd hoor ik twee van mijn medecursisten zeggen: “Ik vlieg écht niet meer”. Maar juist zij waren enorm begripvol toen ik mijn situatie aan hen voorlegde.

In het oefengesprek kwam naar voren dat ik het lastig vind om af te wijken van de groep. Ik kreeg de vuistregel mee om vooral vanuit mijn hart te praten en niet vanuit mijn hoofd. Ik besloot om in gesprek te gaan met één van de twee vriendengroepen, en wat bleek? Zij pakten het supergoed op! We gaan nu met de trein naar Praag.

De andere gesprekken? Die waren niet meer nodig. Voor mijn vriend en mij komt het beter uit om in Nederland te blijven, dus we gaan naar het mooie Texel! En Dublin bleek uiteindelijk te duur, dus we hebben besloten om met de auto naar Brussel te gaan. Er ging door mijn hoofd heen om te opperen er een treinreis van te maken, maar ik heb het niet gedaan. Een ander belangrijk inzicht dat mij tot nu toe is bijgebleven, is dat het best intensief is om gelijk alles te willen veranderen: kleine stappen maken al een groot verschil.

Tekst: Iris de Jong
Iris is communicatieadviseur duurzaamheid en volgt de workshopreeks in Alphen a/d Rijn.

Terug naar alle blogs