“Door online mijn stem te laten horen, kan ik heel veel mensen inspireren.”
Kort na de geboorte van mijn derde kind zat ik op de bank het journaal te kijken, toen plots de omvang van de klimaatcrisis tot me door drong. Ik weet niet eens meer welke ramp er gedeeld werd, maar opeens zag ik het. Ik voelde de noodzaak om actief op zoek te gaan naar manieren om duurzamer te leven.
Ik begon met plastic diëten, oftewel zelf boodschappen doen met eigen zakjes en potjes. Maar toen ik meer over klimaatvriendelijk leven ging lezen en uitkwam bij De verborgen impact van Babette Porcelijn, leerde ik dat al mijn moeite om plasticvrij te leven niet zo effectief was. Ik moest ook op andere terreinen aan de slag.
KlimaatGesprekken workshop
De omvang van alles wat ik moest doen overdonderde me. Het was zoveel, dat ik niet zo goed wist waar ik moest starten. Gelukkig vond ik online KlimaatGesprekken en schreef ik me prompt in voor een workshopreeks. Dat voelde als een warm bad. Ik kon praten met gelijkgestemden, die ik in mijn omgeving weinig kende, én ik kreeg handvatten om thuis effectief aan de slag te gaan. De workshopreeks zette een hoop in gang. Ik kwam op het idee om online te vertellen over alle duurzame acties die ik thuis opstartte en begon de website Duurzamekeuzes.com. Inmiddels deel ik mijn dilemma’s, groene tips en recepten ook op Instagram en Facebook. Daarnaast besloot ik om de klimaatcoachtraining te volgen en zelf workshopreeksen te gaan geven.
Lawine aan acties
Ik voel dagelijks de urgentie om de klimaatcrisis te bestrijden. Door online mijn stem te laten horen, kan ik heel veel mensen inspireren en kom ik in contact met anderen die op allerlei manieren in actie komen voor een duurzamer leven. Dat geeft hoop. Ik leerde bijvoorbeeld Alfred Slomp kennen, met wie ik nu de wekelijkse podcast Groene Mafkezen maak. In de afleveringen pas ik vaak toe wat ik bij KlimaatGesprekken geleerd heb: we praten vanuit ons hart, hebben het over onze klimaatspagaten en luisteren naar anderen. We willen laten zien dat duurzaam leven niet alleen broodnodig is, maar ook super leuk om te doen.
Ik geloof heel erg in gewoon beginnen, want iedereen kán bijdragen en zou ook móéten bijdragen. Met z’n allen kunnen we het verschil maken.
Mascha Bongenaar volgde in 2019 de workshopreeks en is inmiddels zelf klimaatcoach. Naast haar werk als marketeer deelt ze online duurzame inspiratie via duurzamekeuzes.com en de podcast Groene Mafkezen. Onlangs richtte ze samen met Alfred Slomp en Paul Janssen Stichting De Duurzame Gids op.
Foto: (c) Wim Roefs