BLOG | Duurzaam zwanger

27 februari 2019

Je bent zwanger! Naarmate je buik groeit en de maanden vorderen raak ook je al dieper verzeild in een andere wereld. Een nieuwe wereld, vol nieuwe spullen waar je eerder nog nooit van had gehoord. Het kan wel even schrikken als je de baby uitzetlijsten bekijkt. Heb je dat echt allemaal nodig? Oké, even Googlen op ‘duurzaam zwanger’. Twee woorden die elkaar tegen lijken te spreken. Zelfs op blogs over duurzaamheid en zwanger zijn gaat het vooral om het kopen van ‘mooie merken met een duurzame touch’. Ondanks dat je ook het beste voor je kindje wilt, ben je misschien ook wel benieuwd naar keuzes die een minder grote ecologische voetafdruk achterlaten. Wanneer je iets verder doorzoekt kom je genoeg duurzame oplossingen en initiatieven tegen!

Wasbare luiers
Een hot topic zijn de wasbare luiers. Het lijkt in eerste instantie een hele uitgave omdat je de luiers grotendeels in een keer koopt maar uiteindelijk bespaar je op meerdere gebieden, die van het milieu en je portemonnee. Een kindje draagt gemiddeld 5 luiers per dag. Dat zijn zo’n 150 luiers per maand, goed voor 22 kilo afval. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat je minder afval veroorzaakt. Ook als je wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu. Milieucentraal zet de voordelen in dit artikel op een rijtje.

Tweedehands
Zijn er al meerdere kindjes in je vriendengroep of binnen de familie? Veel kleertjes kunnen vaak nog een ronde mee en dus doorgegeven worden! Andere mogelijkheden tot het delen en vinden van kleding en kinderspullen is uiteraard Marktplaats of via de website van KrijgDeKleertjes. Een ander mooi initiatief is Cribster, waar je naast kinderkleding ook wiegjes kunt huren. De voordelen van huren en delen volgens Cribster:

  • Duurzaam: door te delen voorkomen we verspilling
  • Sociaal verantwoord: we doneren al onze spullen uiteindelijk aan Stichting Babyspullen
  • Goedkoop: een wieg gaat 6 maanden mee. Zonde dus om honderden euro’s aan te besteden
  • Gemakkelijk: Je ontvangt alles kant en klaar voor gebruik thuis

Babymoon
Een andere ‘must do’ als je zwanger bent is de babymoon, een laatste vakantie samen met je partner voordat de baby er is. En als het even kan ver weg, met het vliegtuig. New York, Ibiza, Bali. Van het begrip vliegschaamte merk je weinig op de blogs voor zwangere vrouwen! Blijf je liever wat dichter bij huis, dan zou je kunnen denken aan de volgende bestemmingen: stedentrip met de trein naar Berlijn of Parijs, genieten van de rust in een van de vele
natuurhuisjes die ons land rijk is, een strandvakantie naar Domburg of uitwaaien op de wadden.

Terug naar alle blogs