Verkiezingsblog: een pad ontstaat door erop te lopen

10 maart 2023

We stellen ons altijd voor dat ons leven heel anders zou zijn gelopen als we niet toevallig in de stad die vriend tegen het lijf waren gelopen die ons meesleurde naar dat feestje waarop we onze toekomstige partner leerden kennen, met wie we nu een gezin hebben…

Tegelijkertijd kunnen we ons niet goed voorstellen dat onze individuele keuzes en alledaagse gesprekken in het hier en nu het verschil maken voor de toekomst!

Je herkent de frustratie misschien wel, dat het soms zo weinig zoden aan de dijk lijkt te zetten. Dat je in een gesprek de ander hoort zeggen wat je zelf stiekem ook wel eens denkt,: ‘Ik zou best vaker met het ov willen, hoor, maar met de bus is waar ik woon gewoon niet te doen.’ Of: ‘Leuk hoor, dat tegelwippen, maar die versteende bedrijventerreinen die overal uit de grond gestampt worden, dáár zouden ze eens iets aan moeten doen.’

Natuurlijk is er beleid en zelfs systeemverandering nodig, maar maatschappelijke beweging wordt niet in gang gezet door politici. Die ontstaat en groeit in de onderstroom, door acties van jou en mij, van activisten, van mensen uit het maatschappelijk veld. Die onderstroom slijt een nieuw pad uit.

Misschien vind je tegelijkertijd aantrekkelijk en spannend. Om toe te geven dat het huidige systeem ons weliswaar veel gebracht heeft, maar ons nu niet meer verder helpt. Om te stemmen op een partij die niet van oudsher de jouwe is. Om te bedenken dat jouw keuze er wel degelijk toe doet. Om daarover met anderen in gesprek gaan.

Maar dat is wel hoe paden gebaand worden. En als jij al bij de onderstroom bent aangehaakt, het geitenpaadje zogezegd al ontdekt hebt, wil je die het net als jij ooit tegelijkertijd aantrekkelijk én spannend vinden waarschijnlijk maar wát graag gidsen. Vraag daarom in aanloop naar de verkiezingen eens in een gesprek:

‘Tegen welke verandering zit jij aan te hikken?’

‘Welke waarden zijn voor jou daarbij belangrijk?’

‘Wat zou je helpen om stappen te zetten voor de toekomst die je jezelf en anderen gunt?’

‘Wat als je kiest voor een partij die het pad naar die toekomst makkelijker begaanbaar maakt?’

Met stemmen kun je als burger groot verschil maken. Met goede voorafgaande gesprekken zelfs nog meer. Dus laten we het gesprek met elkaar aangaan en elkaar helpen ontdekken welke partij aansluit bij het leven dat we graag voor ons zien!

 

Meer lezen?

Systeemverandering, hoe dan? 

Persoonlijke klimaatactie is noodzakelijk, maar niet voldoende

 

Terug naar alle blogs