Hoe klimaatvriendelijk is jouw bank, energieleverancier of verzekeraar?

1 oktober 2019

Hoe springen je energieleverancier, je bank en je verzekeraar om met jouw geld: investeren ze nog in fossiele brandstoffen? Laat weten dat je die weg niet langer steunt en help de klimaattransitie door over te stappen!

Groene energie

We beginnen eenvoudig, want overstappen van energieleverancier levert geen enkel gedoe op. Laat je niet alleen leiden door de laagste prijs. Door over te stappen op écht groene wind- of zonne-energie verlaag je heel gemakkelijk je voetafdruk en draag je bij aan een schonere toekomst.

  1. Controleer je huidige energiecontract. Kun je boetevrij overstappen? Zo niet, bedenk dan of je de boete voor lief neemt, of zet een paar weken voor je contract afloopt een reminder in je agenda.
  2. De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE stellen jaarlijks een ranglijst op van hoe groen energiebedrijven scoren. Er zijn momenteel al 11 leveranciers die als ‘koploper’ worden aangemerkt. Super, zo wordt het steeds gewoner om voor groen te kiezen!
  3. De Consumentenbond heeft bovendien een tool om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Zet het filter ‘duurzaamheid’ op ‘minimaal 75%’, dan krijg je alleen de aanbiedingen van de groene koplopers te zien.
  4. Heb je je keuze gemaakt, geef dan je meterstanden door aan je nieuwe leverancier. Bewaar ze zelf ook!
  5. Controleer de meterstanden op de eindafrekening die je binnen 2 maanden na je overstap van je oude leverancier krijgt. Op de site van Vereniging Eigen Huis staat een handig stappenplan aan de hand waarvan je je energierekening verder kunt controleren – ook handig als je qua leverancier al goed zit.

Eerlijke bank

Bij de meeste banken is het klimaatbeleid helaas niet al te best. Banken investeren ons geld nog steeds in fossiele energie en niet-duurzame projecten. De eerlijke bankwijzer geeft ING, ABN-AMRO en Van Lanschot een bedroevend lage 3. De Rabobank zit daar weliswaar boven, maar krijgt een 5 en scoort daarmee nog steeds onvoldoende.

Wil je dat jouw geld niet langer bijdraagt aan de klimaatcrisis, stap dan over naar een bank die de energietransitie actief ondersteunt. Echt groen zijn de Volksbank (SNS, ASN en Regiobank, score: 9) en de Triodosbank (score: 8).

  1. Maak gebruik van de overstapservice. Je vraagt die aan bij je nieuwe bank. Bijschrijvingen en incasso’s worden dan 13 maanden lang automatisch naar je nieuwe rekening doorgeleid.
  2. Banken die meedoen aan de Overstapservice kunnen je nieuwe IBAN doorgeven aan particulieren, bedrijven en organisaties die geld naar je oude rekening willen overboeken.
  3. Op je rekeningoverzichten wordt aangegeven of een betaler of incassant je oude rekeningnummer gebruikt heeft. Vergeet niet om indien nodig je nieuwe IBAN door te geven voordat de 13 maanden van de overstapservice voorbij zijn.
  4. Geef op het aanvraagformulier aan dat je je oude rekening wilt opzeggen.

Verzekeraars

Veel verzekeraars met een toekomstbestendig klimaatbeleid zijn er helaas nog niet. Hoe kunnen we daar verandering in brengen?

  1. Stap over naar verzekeraars a.s.r. en Vivat, die in de verzekeringswijzer voor ‘klimaatverandering’ een 7 scoren en daarmee de koplopers zijn.
  2. Kun je je geen overstap permitteren, omdat de premie je te hoog wordt? Laat je stem horen! Je kunt je verzekeraar via diezelfde verzekeringswijzer laten weten dat je het klimaatbeleid ondermaats vindt en om een reactie vragen. Hoe meer mensen dat doen, hoe sneller het klimaat er op de agenda zal komen te staan.
  3. Staat jouw zorgverzekeraar er niet tussen? Veel van de kleinere verzekeraars zijn terug te voeren op 4 moederconcerns. Kijk op deze pagina van de zorgwijzer onder welke concern jouw zorgverzekeraar valt. Laat de holding weten dat je een beter klimaatbeleid wilt!
Terug naar alle blogs