Interview: “Ik werd op slag verliefd op KlimaatGesprekken”

12 mei 2021

Ze studeerde psychologie maar zou zichzelf niet zo gauw psycholoog noemen. Wel is het juist het psychologische aspect dat Marieke Jacobs meteen aantrekkelijk vond aan KlimaatGesprekken. Psychologie inzetten om mensen te activeren: daar draait het om bij KG en daar draait het om in haar kersverse eigen bedrijf, BetekenisBaan. “Veel technieken die ik bij KG heb opgepikt, zet ik nu in om mensen te helpen ontdekken welke maatschappelijke bijdragen ze willen leveren met hun werk.”

Voor veel KG’ers ben jij onlosmakelijk aan KlimaatGesprekken verbonden. Hoe ben je bij KG terechtgekomen?

“Dat weet ik nog precies. Dat was in het eerste jaar dat KG bestond. Ik werkte bij Heineken en merkte dat er iets ging knagen: ik wilde iets bijdragen aan de wereld. In Pakhuis De Zwijger in Amsterdam was toen een serie avonden aan de gang over klimaatverandering. Daar zag ik een presentatie van Babette Porcelijn. Zij liet zien dat we, als we door willen gaan zoals we nu doen, twee of drie aardbollen nodig hebben. Dat raakte me echt. Hoe kan het dat we hier nog niet massaal wat aan doen? En hoe kan het dat ik dit nu pas bewust hoor? Hier wilde ik iets mee. Iets met vrijwilligerswerk leek me een goede eerste stap.

En toen ben je gaan Googlen?

Op mijn LinkedIn overzicht kwam een vacature van KlimaatGesprekken voorbij: er werd een kantelpuntcoördinator gezocht. Zo heetten regioverbinders toen nog. Ik weet nog goed dat ik die advertentie las en echt álle checkboxes kon afvinken. Ik dacht: ‘Dit ben ik én dit wil ik!’ Ik was zó enthousiast dat ik er slecht van kon slapen. Ik was op slag verliefd op KlimaatGesprekken.”

Wat was je eerste indruk van het soort organisatie waar je in terecht zou komen?
Ik zag wel dat het een beginnende organisatie was. De dag nadat ik had gereageerd op de advertentie, had ik een Skypegesprek met Manu en Bianca. Toen bleek dat ze inderdaad iemand zochten die wilde helpen om de organisatie op te bouwen. Dat sprak me aan. Die mentaliteit van kijken naar wat er wél kan, daar hou ik van.

Je liefde bleek behoorlijk bestendig…

Zeker! Ik heb dat goede en positieve gevoel nog altijd. Ik ben superblij met wat ik de afgelopen 4,5 jaar bij en voor KG heb kunnen doen, zowel voor de stichting als voor de BV. Op dit moment ben ik mijn klussen voor KG aan het afronden, maar ik voel me nog steeds verbonden. Het is nog niet uit met KG, hahaha.

Wat hebben de vierenhalf jaar bij KG je zoal gebracht?

Persoonlijke ontwikkeling. Ik ben met de organisatie meegegroeid. Ik ben begonnen als kantelpuntcoördinator, heb de klimaatcoachtraining gedaan, ben klimaatcoach geworden en daarna seniorcoach, heb klimaatcoachtrainingen gegeven… Door dat alles heb ik veel superfijne mensen ontmoet met wie ik nog lang contact zal houden.

Wat maakt KG voor jou zo speciaal?

Het oog voor de mens. Bij elke bijeenkomst wordt er even ingecheckt: hoe zit je erbij, hoe gaat het met je? Dat neem ik mee en doe ik nu ook in mijn eigen werk.

Als zelfstandige…

Ja. Ik durf zelfs te zeggen dat ik mede door KlimaatGesprekken als zelfstandig ondernemer ben begonnen. Als senior coach zag ik andere mensen om me heen die dit durfden. Er ontstonden projecten waarin ik meer kon bijdragen en zo zag ik als het ware werk voor mezelf ontstaan. In een van de klimaatcoachtrainingen die ik gaf, ontmoette ik Pleuni de Kind. Met haar had ik meteen een heel goede klik. Zij vond het tof wat voor werk ik deed en we gingen een keer samen koffie drinken om daarover te praten. We hadden zó veel raakvlakken in wat we wilden doen en wat we belangrijk vinden. Toen hebben we besloten om samen een workshop te ontwikkelen voor mensen die op zoek zijn naar meer zingeving in hun werk. Precies een jaar geleden hebben we deze als pilot aangeboden. Dat was het begin van BetekenisBaan.

Was 2020 geen moeilijk moment om voor jezelf te beginnen?

Ja, het was een gek jaar om te starten. Ik had een paar maanden voor de corona-uitbraak mijn baan opgezegd en na twee weken lockdown had ik dus onverwachts digitaal mijn afscheid bij SustainableMotion. Toen dacht ik een week lang ‘Oh-oh.. zo had ik het niet bedacht.’ Maar we stonden met BetekenisBaan nog maar aan het begin. We zaten nergens aan vast, konden snel schakelen. Heel veel bleek online te kunnen. Dat hadden we waarschijnlijk veel minder snel ontdekt als we offline door hadden gekund.

SustainableMotion klinkt ook behoorlijk duurzaam. Kon je niet voor hen blijven freelancen?

Ik heb wel geprobeerd om dat te integreren, maar merkte dat ik daarbij mensen toch niet kon helpen op de manier die ik voor ogen had. Ook de BV-klussen voor KG ga ik nu loslaten om me helemaal te kunnen richten op BetekenisBaan.

Loopt het goed?

Ondernemerschap is superintens. Met hoge pieken, maar je kun jezelf ook heel erg tegenkomen als het even wat minder gaat. Direct na de pilot ging Pleuni met zwangerschapsverlof, dus dan kan je toch minder sparren. Het is wel superleerzaam. Ik doe nu heel erg wat ik wil, ben net begonnen met de zesde workshopreeks. Ik merk dat mensen elkaar al beginnen door te verwijzen. Door corona zijn mensen zich veel bewuster geworden van wat ze belangrijk vinden. Wat dat betreft hebben we het tij mee. Ook de online workshops hebben een voordeel: het maakt niet uit waar mensen wonen om te kunnen meedoen.

Dus we moeten je straks definitief gaan missen bij KG?

Haha, nou… ik blijf jullie altijd volgen, hoor. En de KG-methode is gewoon een onderdeel geworden van mijn eigen aanpak. Daar betrapte ik me pas weer op tijdens de afronding van een workshopreeks. Dus in die zin blijf ik het werk van KG gewoon voortzetten, alleen dan vanuit net even een andere invalshoek.”

Op 19 januari 2021 bestond KlimaatGesprekken officieel precies vijf jaar. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op! Om dat te vieren, publiceren we tijdens ons lustrumjaar onder de noemer: Uit de kraamkamer van KlimaatGesprekken een reeks vraaggesprekken. Met mensen die zich voor ons hebben ingezet en/of zich door KG hebben laten inspireren.

Terug naar alle blogs