Interview kwartiermaker/directeur Alina Salomon: “Alles wat ik wil en kan, komt samen in deze rol”

15 juni 2023

Interview: Annelies Roon

Sinds vorige maand heeft de stichting KlimaatGesprekken een heuse directeur/kwartiermaker. En wat voor één! Alina Salomon studeerde klimaatwetenschappen in Wageningen en deed een bachelor antropologie en ontwikkelingsstudies. Ze werkte tien jaar bij natuureducatieorganisatie IVN en specialiseerde zich daar in community building. Hoe thematisch passend wil je het hebben? Een nadere kennismaking.

Je hebt een nieuwe rol in een organisatie in transitie. Daarmee krijg je heel wat op je bord. Krijg je er al een beetje grip op?

“In de afgelopen weken heb ik al heel veel mensen gesproken en heb ik me zo goed mogelijk ingelezen. Mijn rol is tweeledig. Als kwartiermaker moet je uit nog niet bestaande structuren iets neerzetten; als directeur moet je leiding geven en keuzes maken. Ik ben nu nog bezig met het formuleren van een antwoord op de vraag: wat kan ik wel en wat kan ik niet doen in de twee dagen die ik voor KlimaatGesprekken werk? Ik ben een goede planner, maar ik weet uit ervaring ook wat realistisch en haalbaar is.”

Heb je geen volledige werkweek nodig voor jouw taak?

“Haha, ja, hier kun je zeker een volledige werkweek mee vullen. Een dubbele ook! Maar dit is een betaalde functie en daar is gewoon geen budget voor. Dat betekent dus dat ik keuzes moet maken. Ook over welke plannen we op dit moment kunnen uitvoeren en wat nog even zal moeten wachten. Ik zal dus soms ‘nee’ moeten zeggen en dat spijt me bij voorbaat.”

Wat is voor jou op dit moment het belangrijkste om voor elkaar te krijgen binnen onze organisatie?

“Deze zomer wil ik het nieuwe kernteam gaan inwerken. Er zijn wat verschuivingen en we willen een stevige nieuwe start maken. Ik wil graag werken met een communicatieteam en ben met het bestuur aan het overleggen hoe zij in de toekomst meer op afstand zouden kunnen werken in plaats van uitvoerend, zoals nu.”

Dat klinkt als het scheppen van heldere randvoorwaarden. Maar waar zou je zelf het liefst mee aan de slag gaan in jouw rol?

“Mijn passie is organizing. Dat is een speciale aanpak om communities te bouwen. Ik heb bij Lowlander Project de organizing opleiding “Leiderschap & bewegingsopbouw” gevolgd en zet die kennis ook heel graag in voor KlimaatGesprekken. Zo wil ik in oktober graag een communitydag voor alle klimaatcoaches organiseren, en ook weer een nieuwjaarsborrel in januari. En deze zomer wil ik met de regioverbinders in contact komen om te kijken hoe we die rol in de toekomst willen invullen.

Er is een groeiende vraag naar wat KlimaatGesprekken doet; hoe pak je dat aan in een organisatie die voor een belangrijk deel uit vrijwilligers bestaat? Ik probeer al een basis te leggen voor deze aanpak, maar ook hiervoor geldt: eerst moet de context helder zijn. Ik heb nog tot eind dit jaar om die structuren neer te zetten.”

Waarom ben je eigenlijk weggegaan bij IVN? Dat is toch ook een prachtige organisatie?

“Zeker! Maar ik hou er vooral van om dingen op te bouwen. Bij IVN werkte ik de laatste jaren aan projecten die geregeld terugkwamen. Dan ga ik een beetje op de automatische piloot en daar hou ik niet van. Bovendien vond ik dat er in de organisatie meer aandacht besteed moest worden aan het klimaat. Ik heb een mooie klimaatcursus mogen ontwikkelen, maar daarna was de rek eruit op dat vlak. Dat ging steeds meer wringen.”

Hoe kwam je vervolgens bij KlimaatGesprekken uit?

“Er waren een paar jaar geleden al eens verkennende gesprekken gevoerd over eventuele samenwerking tussen IVN en KlimaatGesprekken. Ik zag dat toen heel erg zitten, maar de directeur vond de inhoudelijke overeenkomsten niet groot genoeg. Een paar maanden geleden dacht ik ineens: hoe zou het nu gaan met KlimaatGesprekken? En toen zag ik deze vacature. Alles wat ik wilde en kan, komt hierin samen. Dat geeft me het gevoel dat het een beetje zo moest zijn.”

Als je twee dagen voor ons werkt, hoe vul je dan de overige drie werkdagen in?

“Omdat ik bij KlimaatGesprekken niet in loondienst kon, ben ik zzp’er geworden. KlimaatGesprekken is mijn basis, daarnaast ga ik projecten aannemen op het vlak van natuureducatie.”

En persoonlijk? Mogen we je ook op dat vlak een beetje beter leren kennen?

“Ja hoor! Ik ben geboren in Leizpig, in het voormalige Oost-Duitsland, en naar Nederland gekomen om te studeren. Ik dacht dat ik daarna wel weer terug zou gaan naar Duitsland, maar dat is er niet van gekomen. Nu woon ik al achttien jaar hier; precies even lang als ik ooit in Duitsland heb gewoond. Ik woon in Nijmegen met mijn partner en mijn zoontjes van zes en negen. Ik breng graag veel tijd met ze door nu ze nog klein zijn. Daarnaast zing ik in een Bachkoor en speel ik volleybal.”

Bij organizing eindig je vaak met een call-to-action, toch?

“Haha, klopt. Heel veel dingen kan en wil ik niet alleen doen. Ik kijk er erg naar uit om samen op te trekken zodat we deze belangrijke organisatie mét elkaar groeien. KlimaatGesprekken voeren is urgenter dan ooit. Dus ja, ik heb een call to action. Drie zelfs:

  • Wil je deze week in je netwerk onze stagevacature delen?
  • Wil je ons voor de zomervakantie laten weten of van plan bent dit najaar een nieuwe workshopreeks te geven? Op Duurzame Dinsdag willen we met een mini-campagne alle reeksen een extra promotieboost geven.
  • Wil je je als vrijwilliger incidenteel of structureel inzetten voor de professionaliseringsslag van KG en samenwerken met het nieuwe kernteam? Laat het me weten! Op dit moment zoeken we concreet iemand om de social media op te pakken.
Terug naar alle blogs