Interview: Als regioverbinder meebouwen aan een groen netwerk

18 januari 2022

Achter de schermen is KlimaatGesprekken zichzelf opnieuw aan het uitvinden. De organisatie groeit en daardoor wordt de rol van onze regioverbinders steeds belangrijker. Zij zorgen ervoor dat onze klimaatcoaches kunnen blijven doen waar KlimaatGesprekken voor is opgericht: workshopreeksen begeleiden waarin mensen elkaar inspireren om hun klimaatvoetafdruk te verkleinen en hun handafdruk te vergroten. Vivian Nijholt over haar rol als regioverbinder, die ze samen met Marije Boersma vervult.

Wat doet een regioverbinder eigenlijk precies?

“Oei, ja, best veel! Als regioverbinder vervul je eigenlijk verschillende rollen: het belangrijkste is dat je de klimaatcoaches in je eigen regio ondersteunt. Tegelijkertijd bouw je aan een netwerk, zorg je voor verbinding met de organisatie én doe je allerlei administratieve taken.”

Hoeveel tijd gaat daar ongeveer in zitten?

“Dat wisselt sterk. In principe staat er een dagdeel in de week voor, maar vlak voor een reeks wordt dat vaak intensiever. Je vult de rol ook naar eigen inzicht in: wat past er bij mij en wat is er nodig in mijn regio?”

Marije was al eerder regioverbinder in noord, toch? Wat is het voordeel van jullie samenwerking?

“Om te beginnen is het veel leuker om het samen te doen. We spreken elkaar regelmatig online en af en toe spreken we live af. Je houdt elkaar scherp en kunt af en toe voor elkaar inspringen. Marije woont in het noorden van Friesland, ik in het zuiden. Ik richt me nu vooral op de provincie Groningen Officieel hoort Drenthe ook bij regio noord, maar daar gebeurt nog niet zo veel. Het idee is om in de toekomst de regioverbinderrol als team te gaan invullen. Dat houdt het behapbaar.”

Hoe pakken jullie het nu aan, met z’n tweetjes?

“Werving van workshopdeelnemers is in noord best wel een dingetje. We proberen coaches daarin te ondersteunen door alvast verbindingen te leggen met regionale media, bijvoorbeeld. Netwerken is ook van belang. We proberen echte een beweging te creëren. We noemen de stichting vaak in ons eigen netwerk, maar bijvoorbeeld ook via bibliotheken of Doarpswurk. Dat is Fries voor dorpswerk: een overkoepelende organisatie die dorpshuizen ondersteunt, ook in de programmering. In januari hebben we met hen een gesprek. Leuk als KG daar op de agenda komt, dat verlaagt de drempel om deel te nemen.”

Wat maakt het voor jou leuk om regioverbinder te zijn?

“Ik woon in een dorp waar je, laat ik het zo zeggen, alle KG-gespreksskills maximaal kunt oefenen. De meeste dorpsgenoten staan zó anders in het leven dan ik. Dan is het heerlijk om bij KG contact te hebben met gelijkgestemden. Het is fijn om aan een netwerk, aan een beweging te helpen bouwen. En soms voer je door de aanvragen die je als regioverbinder binnenkrijgt ineens hele leuke gesprekken. Zo meldde zich onlangs een boeddhistische priester die geïnteresseerd was in een workshopreeks. Heel inspirerend om met zo iemand te praten. Dat zou anders nooit zijn gebeurd.”

 

Wil jij ook meehelpen om KlimaatGesprekken in jouw regio op de kaart te zetten of uit te bouwen en denk je dat het echt iets voor jou is om regioverbinder te zijn, al dan niet in teamverband? Dan horen we graag van je!  

Terug naar alle blogs