Interview: ‘Ik geloof erg in kleine stappen, maar we moeten ze wel nú zetten, niet alleen op de lange termijn’

14 juli 2021

tekst: Pauline de Bruin

Kleine en grote bedrijven op weg helpen om te verduurzamen, dat kun je wel de passie noemen van Josefien de Kool (27). Ze werkt voor Closing The Loop en is een van onze regioverbinders Amsterdam. Onlangs werd ze verkozen tot een van de Duurzame Jonge 100 van 2021.

 Josefien, eigenlijk heb je politicologie gestudeerd. Hoe kwam je bij duurzaamheid terecht?

‘Het kwam tijdens mijn studie al voorbij via vakken zoals ontwikkelingsvraagstukken. Daaruit bleek voor mij dat er bij de verduurzaming een belangrijke rol is weggelegd voor bedrijven, maar die ondernemingen zich moeten daarvoor wel anders gaan gedragen. Ik ben een Master Bedrijfskunde gaan doen om daar meer over te leren.

Na mijn studie werkte ik voor het Nederlands consulaat in San Francisco en daar waren we enorm bezig met de promotie van duurzaam ondernemen. Ja, gek hè, hier lopen we naar ons idee soms achter, maar daar hadden de Nederlandse oplossingen onze volle aandacht. Er zijn namelijk ontzettend veel kleine, toffe Nederlandse bedrijfjes die zich bezighouden met duurzaamheid en die initiatieven verdienen aansluiting met anderen in het buitenland.

 Terug in Nederland werkte je een tijdje bij saladebar SLA.

‘Ja, en daar kwam ik iemand tegen die betrokken was bij KlimaatGesprekken. Ik wist inmiddels best veel over duurzaamheid, maar merkte bij SLA dat ik bijvoorbeeld nog niet zoveel wist over de praktische stappen die je zelf kunt nemen. Zij raadde me aan om aan Klimaatgesprekken mee te doen.

Ik heb een workshopreeks gevolgd en was meteen heel enthousiast. Vooral de manier waarop Klimaatgesprekken je de handvatten geeft om kleine stapjes te nemen. Ik geloof erg in kleine stappen zetten en op die manier meteen in actie te komen. Nu dus, niet pas op de lange termijn. Zo doen we dat ook bij Closing The Loop.

 Daar werk jij als Marketing en Communicatie Coördinator. Wat doen jullie?

Closing the Loop is een circulaire dienstverlener. We zijn ooit begonnen als sociale onderneming en bieden bedrijven afvalcompensatie aan voor de elektronica die ze gebruiken. Voor elk apparaat dat ze gebruiken, bijvoorbeeld laptops, telefoons, beeldschermen, halen wij in landen waar een recyclinginfrastructuur ontbreekt (bijvoorbeeld in Ghana en Nigeria) een end-of-life apparaat uit de afvalstroom. Onze lokale partners daar zamelen bijvoorbeeld via scholen of kerken afgedankte elektronica in om te voorkomen dat ze op de vuilnisbelt belanden of verbrand worden. Wij brengen ze terug in de kringloop, zodat de metalen eruit hergebruikt kunnen worden. Voor alles wat een bedrijf gebruikt halen we eenzelfde product terug, en dat documenteren we ook.

Ik help de bedrijven die bij ons aankloppen vooral met de interne communicatie: hoe vergroten ze de betrokkenheid van hun medewerkers bij die duurzame initiatieven? Hoe verankeren ze duurzaamheid binnen de organisatie? Als marketing en communicatiecoördinator denk ik met ze mee en help ik met o.a. marketing en storytelling. Vaak begint ons contact met gesprekken over duurzame IT, maar gaan ze vervolgens ook nadenken over andere mogelijkheden om te verduurzamen, bijvoorbeeld in de catering.

Onze missie is te laten zien dat circulaire economie een globaal streven is en dat je een organisatie het best in kleine, aantrekkelijke stappen kunt verduurzamen. Soms benaderen klanten ons, soms benaderen wij hen. Het gaat vaak om bekende, grote ondernemingen, zoals Rabobank, Lidl en de Nederlandse overheid.

En naast deze drukke baan ben je KG-regioverbinder Amsterdam.

‘Ja, sinds vorig najaar, samen met Shairoz. Het is een grote regio, we zijn contactpersoon voor de klimaatcoaches in heel Noord-Holland – al kunnen we vooral buiten de grote steden nog wel coaches gebruiken – én leggen contacten om mogelijke samenwerkingen aan te gaan, dus we zijn er wel een paar uur per week mee bezig. Afgelopen jaar moesten we ineens omschakelen naar digitale werkvormen, en kregen we veel technische vragen over Zoom, hoe werken de spellen online, enzovoort. Maar inmiddels staan de eerste fysieke workshops gepland, die starten in september.’

Werkt je betrokkenheid bij KlimaatGesprekken ook door in je werk?

Ik heb de indruk dat collega’s, doordat ze weten dat ik actief ben voor KG, met mij sneller een persoonlijk gesprek aangaan over klimaatverandering en duurzaamheid dan met anderen. En ik heb er zeker baat bij in de gesprekken die ik voer met bijvoorbeeld de sustainability managers van onze klanten. Wat ik ze dan voorhoud is dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn om duurzame stappen te zetten. Het is gek dat dat een eye-opener kan zijn, maar dat was het toen ik kennismaakte met KG voor mij ook.

Als ik denk aan professionele vaardigheden, zoals een goede planning maken, ondersteuning bieden, zeg maar projectmanagement, dan merk ik dat ik daar door de ervaring die ik als regioverbinder opdoe, ook steeds beter in word op mijn werk. Andersom neem ik professionele inbreng uit mijn werk mee in mijn rol als regioverbinder. Dat is echt een wisselwerking.

Nu sta je in de DJ100, komen daar nog concrete dingen uit voort?

‘De lancering was eind juni pas, dus het moet zich nog een beetje uitkristalliseren. Volgens mij krijgen we vanaf september eens per maand een workshop of lezing aangeboden, waarbij we elkaar ook kunnen ontmoeten en ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen. Ook gaan we het Ministerie van Infrastructuur helpen met een nog onbekend vraagstuk. Daar kijk ik erg naar uit!

De Duurzame Jonge 100 is dus vooral ook bedoeld om jonge ondernemers, die op diverse manieren bezig zijn met duurzaamheid, met elkaar in contact te brengen. Ik ga zeker kijken hoe we kunnen samenwerken om meer impact te maken. Hopelijk kan ik KG daar ook bij betrekken.’

 Als je één tip moest geven, welke zou dat dan zijn?

‘Laten we vooral dóórgaan, laten we zoveel mogelijk mensen helpen om praktisch aan de slag te gaan met duurzaamheid. Nú. Want dat is het enige waar ik wel eens een tikje moedeloos van wordt: de overheid en het bedrijfsleven met al die plannen voor 2050. Heel mooi hoor, daar niet van, maar we moeten nú stappen zetten. Afgezien daarvan ben ik een enorme optimist. Met z’n allen kunnen we de planeet leefbaar houden door nú te handelen.’

Terug naar alle blogs