Kies jij deze keer klimaat? 9 manieren waarop je je stem kunt laten horen.

2 maart 2021

Onlangs deelden we vijf goede redenen om klimaat deze keer jouw stem te laten bepalen. En nu je overtuigd bent, geven we je graag handelingsperspectief! Hoe kan jij er de komende twee weken aan bijdragen dat er ook echt een sterk klimaatkabinet komt? Dat hoeft echt niet beperkt te blijven tot je keuze in het stemhokje. Sterker nog, hoe meer aandacht klimaat in de aanloop naar de verkiezingen krijgt, hoe kleiner de kans dat duurzame keuzes tijdens de onderhandelingen voor een regeerakkoord worden ingezet als ruilmateriaal. Laat dus zoveel mogelijk je stem horen.

1. Deel jouw ‘waarom’ en keuze met je omgeving

Laat weten waarom jij deze keer voor klimaat kiest. Onze hashtag #Kiesjijdezekeerklimaat? kan het gesprek met je omgeving openen. Of kijk eens wat anderen onder deze hashtag plaatsen en steun hun berichtjes. Naast je eigen waarom (want dat is in elk klimaatgesprek tip #1: hou het bij jezelf, bij je eigen waarden en wensen) kun je ook de uitslag van een groene stemwijzer delen. Denk aan burgeragenda.nl, kiesvoorklimaat.nu of de tips uit deze LinkedIn-post over duurzaam kiezen.

2. Wordt campagnevrijwilliger

Is dat niet veel te laat horen we je denken? In sommige plaatsen misschien wel, maar de kans is groter dat ze blij zijn met een extra lokale vrijwilliger die kleine hand- en spandiensten kan verrichten. Denk aan flyers bezorgen, posters ophangen, of meehelpen voor de klimaatmars. Bij veel partijen kun je tot op de allerlaatste dag nog online campaigner worden. Veel kiezers zweven zelfs tot in het stemhokje.

3. Hang verkiezingsposter(s) voor je raam

Heb je er moeite mee dat je buren jou in een bepaald politiek hokje gaan plaatsen? Bedenk dan dat ruim 80% van de Nederlanders bezorgd is om het klimaat. Waarom niet van meerdere partijen een poster opgehangen. Of simpelweg zelf een mooie maken met #kiesjijdezekeerklimaat? Je kunt ook deze politiek neutrale poster aanvragen met je eigen tekst! Als je je omgeving laat merken dat het je bezighoudt, kan dat bovendien nog eens aanleiding zijn voor een interessant klimaatgesprek. Daar zijn we natuurlijk voor!

4. Doe mee met het Klimaatalarm op zondag 14 maart

Dit is echt een heel belangrijk actiepunt. Er zijn in de geschiedenis nog nooit grote veranderingen geweest zónder dat mensen de straat op gingen. Natuurlijk wordt er bij de organisatie van dit alarm volop rekening gehouden met corona beleid: zo moet je je bijvoorbeeld aanmelden zodat het niet te druk wordt én heb je de optie om online meedoen. Waar wacht je nog op?

5. Onderteken het duurzaamregeerakkoord

Op dit moment is de kans het grootst dat het kabinet zal bestaan uit een combinatie van partijen die flink vaart willen maken met klimaatbeleid en partijen die hier welwillend of zelfs terughoudend tegenover staan. Als we ervoor zorgen dat deze petitie voor een duurzaamregeerakkoord massaal ondertekend wordt, laten we aan de onderhandelaars zien dat we duurzaamheid niet als wisselgeld zien. Dat ze politieke winst maar uit andere punten moeten zien te halen.

6. Wees voorbereid

Niet iedereen zal zich net zo druk maken om duurzaamheid als jij. Juist daarom weten ze jou misschien wel te vinden met vragen over wie ze hun stem het beste kunnen geven. Maar weet jij hoe de partijen zich onderscheiden? Door verkiezingsdebatten te bekijken en partijprogramma’s op duurzaamheid te vergelijken weet jij straks die zwevende collega, buur of oom goed te informeren. Een pro tip: vraag een paar dagen voor de verkiezingen eens rond in je omgeving of er nog iemand twijfelt, en zeg erbij dat jij in ieder geval veel van klimaat en duurzaamheid weet. Belangrijk ook in deze tijd, omdat in debatten niet altijd de feiten winnen.

7. Negeer sensatieberichten over klimaat

Helaas zijn sommige (social) media meer gericht op het vergaren van kliks en reacties – want o, wat houden adverteerders daarvan! –  dan met het boven tafel krijgen van de feiten en het informeren over de echte keuzes die er straks te maken zijn. Dat weten tegenstanders van klimaatbeleid vaak goed te benutten. Wie weet roept Thierry Baudet drie dagen voor de verkiezingen wel dat het allemaal geen duizend, maar twééduizend miljard gaat kosten. Zo’n frame blijft hangen, zeker als het door allerlei reacties en kliks komt bovendrijven. Negeer dat daarom liever en deel bij voorkeur je eigen verhaal.

8. Schrijf een commentaar of stuur een lezersreactie in

Veel kranten en nieuwspagina’s bieden ruimte aan korte (of wat langere) lezersreacties. Die worden niet alleen door veel meer mensen gelezen dan je normaal zou bereiken, maar bepalen ook nog eens mede de inhoud van de krant van morgen, of de gasten die die avond in de talkshow zitten.

9. Geef klimaathelden het podium

Zit je verlegen om inhoud om te delen? Of zou je soms willen dat tegenstanders wat minder podium kregen? Zorg dan dat het podium van klimaathelden zo groot mogelijk wordt! Door ze te volgen en te steunen maak je van hun stem een megafoon. Dus volg Michel Scholte, de onlangs verkozen minister van de nieuwe economie, Marjan Minnesma van Urgenda, Heleen de Coninck en andere voorvechters voor een klimaatvriendelijke samenleving.

We hopen dat je ten minste één tip vandaag of morgen nog in actie omzet. Want dat is onze tip #10: doe hoe dan ook iets, láát je stem horen. Het is altijd een zaadje dat vroeger of later zal uitkomen.

 

Wil je nog wat meer leren over hoe je het klimaatgesprek het beste aangaat? Volg dan onze gratis e-course of schrijf je in voor onze workshopreeks.

Terug naar alle blogs