Malou Kroezen, onze 500ste klimaatcoach, wil KlimaatGesprekken naar Voorne-Putten* brengen

7 februari 2024

“Ik wil later graag aan mijn kinderen kunnen laten zien dat ik onderdeel ben geweest van de oplossing en niet alleen van het probleem. Thuis met ons gezin kijken we hoe we onze voetafdruk zo klein mogelijk kunnen maken. Dat valt overigens nog niet mee, want hoe meer je je bewust wordt, hoe vaker je beseft wat je óók nog zou kunnen doen, of wat nóg beter zou kunnen. Dan gaan we bijvoorbeeld niet meer vliegen, maar wel met een dieselcamper op pad. Tja. Dat zijn weleens lastige keuzes. Het hielp me dat we het in de workshopreeks over zulke “klimaatspagaten” konden hebben. Ik vond het een opluchting om te zien dat ik niet de enige ben die worstelt en verhelderend te horen welke keuzes anderen maken.

Maar ik wil meer dan alleen mijn eigen voetafdruk verkleinen. Meer mensen en met name bedrijven meekrijgen, daar zit volgens mij de grootste winst. Ik ben daar in mijn werk al een tijdje mee bezig. Ik werk bij het Erasmus Energy Transition Institute, een instituut binnen de Rotterdam School of Management, en ben verantwoordelijk voor het stimuleren, ontwikkelen en uitvoeren van energietransitie-educatie voor studenten en professionals. Afgelopen jaar heb ik het programma Leading the Energy Transition Programme opgezet, dat inmiddels al 45 enthousiaste positive change agents heeft opgeleverd, die hun eigen organisatie uitdagen om te versnellen. Tijdens de klimaatcoachtraining begon het wel te kriebelen: misschien kan ik de klimaatgesprekken-methode ook op mijn werk gaan inzetten.

Ik ben eigenlijk al best tevreden over de impact die ik met mijn werk kan maken. Maar in mijn lokale omgeving is het klimaat nog niet echt een thema van gesprek. Ik woon in Oostvoorne, gemeente Voorne aan Zee, op Voorne-Putten, het eerste Zuid-Hollandse eiland. Een regio die de gevolgen van klimaatverandering zeker zal gaan voelen. Gek toch, dat er in die hele regio, voor zover ik weet, nog geen klimaatgesprekken gevoerd worden?

Dat is de reden dat ik me heb opgeven voor de klimaatcoachopleiding van KlimaatGesprekken. Met de bedoeling om een paar keer per jaar de workshopreeks in mijn regio te geven. Ik weet zeker dat er ook op ons ‘eiland’ mensen zijn die zich zorgen maken over klimaatverandering en op zoek zijn naar gelijkgestemden. Ik moet de eerste reeks nog plannen, maar wie zich nu al aangesproken voelt, mag alvast contact opnemen.”

 

Oeps, in de eerste versie hadden we Voorne aan Zee per ongeluk aan Goeree-Overflakkee toegewezen. 

 

Terug naar alle blogs