Blog: Klimaatmoeheid en waarom ik toch de straat op ging

23 juni 2022

Tekst Femke Merkx

Klimaatmoeheid, ken je dat? Afgelopen zondag was de klimaatmars in Rotterdam en ik dacht dit keer: “ff niet…” Want het valt niet altijd mee om je ergens voor in te zetten en steeds te moeten incasseren dat er te weinig gebeurt.

Geen ver-van-ons-bedshow

Vorige week op de website van de NOS: wat klimaatwetenschappers verwachten dat er echt gaat gebeuren. Dit is geen ver-van-ons-bedshow meer, niet in de tijd en niet geografisch. Grote delen van de wereld worden onleefbaar als we zo doorgaan, de voedselvoorziening komt mondiaal onder druk te staan. De situatie in Oekraïne laat zien hoeveel impact het nu al heeft als de productie in een belangrijk voedselexporterend land deels stil komt te liggen. Met klimaatverandering zullen we dat veel vaker gaan zien. Tegelijkertijd laat diezelfde situatie in Oekraïne ons ook zien dat het wel degelijk mogelijk is om méér te doen. Het gasverbruik in Nederland is de afgelopen 5 maanden met 25 tot 33% gedaald. Het kan dus wel: besparen, minderen.

Raak je ontmoedigd of gemotiveerd?

Klimaatwetenschappers zijn terughoudend met het delen van hun sombere voorspellingen omdat ze bang zijn dat u en ik daardoor ontmoedigd raken en het bijltje erbij neer gooien. Vorige week motiveerde hun bericht mij juist om wel de straat op te gaan.

Het echte verhaal

Onze menselijke geest neigt naar simpele verhalen: het komt wel goed of het is allemaal al te laat. Maar het echte verhaal is dat iedereen iedere dag weer de keuze kan maken (en maakt) om het klimaatprobleem groter te laten worden… of kleiner.

Onze keuzes doen ertoe

Het is niet alles of niets. Door de keuzes die we maken als individu – in de reizen die we (niet) maken, de dingen die we (niet) eten, de spullen die we (niet) kopen, de politieke partij waar we op stemmen, de bank die ons geld (niet) beheert, de gesprekken die we (niet) voeren, de blogs die we (niet) schrijven – maken we het klimaatprobleem groter… of kleiner. En dat geldt niet alleen voor ons privéleven, maar ook juist in onze werkomgeving, waar vaak nog veel onbenutte kansen liggen.

Aan de slag?

Wil je niet langer wegkijken en samen met anderen onderzoeken hoe jij onderdeel kunt zijn van een positieve verandering, schrijf je dan in voor een van onze lokale of online workshopreeksen, volg komend najaar onze klimaatcoachtraining en wordt zelf klimaatcoach, en/of zet stappen naar een klimaatvriendelijkere werkomgeving (lees hier hoe wij je daarbij kunnen helpen).

 

 

 

 

 

Terug naar alle blogs