Leesvoer en kijktips voor de zomer

26 juli 2019

Ik kan nog geen 20 minuten naar een serie kijken, na 5 bladzijden ben ik afgeleid (of in dromenland) en luisteren doe ik in principe alleen naar muziek. Toch zijn er een paar uitzonderingen die mijn aandacht wél weten vast te houden.

De vegan, plasticloze klimaatdrammer

Die documentaires en boeken maken zo’n indruk op mij, dat ik mezelf elke keer voorneem het roer radicaal om te gooien. Vaak tegen beter weten in, of in een vlaag van verstandsverbijstering. Als ik het vol zou houden, zou ik nu een vegan, plasticloze klimaatdrammer zijn zonder auto, cv-ketel en plastic soep.  

Maar zulke radicale veranderingen zijn meestal lastig vol te houden. Ik ben dus nog steeds ‘gewoon Michael’. Toch zijn het leerzame en interessante verhalen die mij toch iets hebben opgeleverd. Soms kennis of bewustwording, soms gedragsverandering of een nieuwe mening. 

Mijn leesvoer en kijktips

Daarom deel ik mijn leesvoer en kijktips graag met je, inclusief de indruk die ze op mij hebben gemaakt. Voor op de camping in Frankrijk, de bungalow op Terschelling, het hotel in Amsterdam of gewoon je eigen, fijne achtertuin. 

Hierin vind je mijn top 5, met op 1 natuurlijk de zomerhit (wat mij betreft dan).

5: Groene dromen

In de al wat oudere Tegenlicht-documentaire Groene dromen (uit 2017) neem je kijkje in de wereld van ondernemend Nederland. Leer maken van fruitresten, oesterzwamkwekerijen van koffieprut en stadsimkerijen: hartstikke innovatief en ook gewoon leuk om te zien. 

Aan het eind van het verhaal was ik vooral enthousiast over het positivisme en de mogelijkheden van een duurzaam (bedrijfs)leven. Niet denken in beperkingen, maar in kansen. En dat is best fijn als je zelf werkzaam bent in de duurzaamheidssector zoals ik

De documentaire is te bekijken op de website van de VPRO. Sowieso vind ik veel Tegenlicht-documentaires erg goed!

4: Weg ermee – Dennis Storm

Dennis Storm was voor mij die grappige gozer en eeuwige BNN-puber van 3 Op Reis, maar hij blijkt veel meer in zijn mars te hebben. In dit boek vertelt hij over zijn minimalistische levensstijl (maar dan niet à la Marie Kondo). Een verhaal vol leuke anekdotes, interessante feiten en handige tips.   

Het gevolg? Dozen spullen naar de kringloop, een opgeruimd gevoel, minder rommel in huis en geen (ik herhaal: geen) nutteloze (impuls)aankopen! Is er ook een keerzijde? Ja. In mijn fanatisme heb ik alle ‘kabels’ weggegooid, inclusief mijn usb-kaartlezer. Die heb ik dus opnieuw moeten kopen. 

Het boek is te koop via bol.com

3: Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony’s Chocolonely – Jeroen Siebelink

Teun van de Keuken duikt voor de Keuringsdienst van Waarde in de cacao-industrie en komt terecht in een wereld vol (kind)slavernij. Omdat de industrie niet te veranderen is, besluit hij met zijn team zélf slaafvrije chocolade te gaan maken. Een boek vol humor, maar met een serieus chocoladesausje. 

De strekking van het verhaal is dat je moet vasthouden aan je idealen, in voor- en tegenspoed. Aan het eind van het boek heb ik vooral veel inspiratie opgedaan voor mijn eigen onderneming. Ik help organisaties bij het vertellen van hun goede verhaal Voor Straks, en Tony’s heeft een goed verhaal. Het bewijs dat ik nuttig werk doe. 

Het boek is te koop via bol.com

2: Cowspiracy

cowspiracy

Een indrukwekkend verhaal over de veeteeltlobby in Amerika. De vlees- en zuivelindustrie blijkt namelijk een gigantisch effect op de klimaatverandering te hebben. En als je denkt ‘only in America’, kijk dan even naar de veestapel in Nederland. Wist je trouwens dat je maar 60 gram ‘dierlijke voeding’ (vlees, zuivel en eieren) nodig hebt? Per week!

Onze conclusie na de documentaire was dat we serieus aan het overwegen zijn een vegan-leefstijl aan te nemen. Vooralsnog blijft het bij ‘flexivegan’, want het blijkt nog heel lastig als je ook al glutenvrij moet eten. Toch zitten we aan de sojayoghurt en eten we nóg minder vlees dan we al deden. En ja, alle beetjes helpen, toch?

De documentaire is te bekijken op Netflix of te koop op de website.

1: De echte wereld

Tot slot mijn favoriet, de nummer 1! Nee, dit is geen boek, geen documentaire en geen podcast. Dit is ‘de echte wereld’. Zet je televisie uit, leg je e-reader in de la, activeer de vliegtuigmodus op je telefoon en kijk eens om je heen.

Geniet van de natuur, de geluiden, de activiteiten en ga het (klimaat)gesprek aan met de mensen in je omgeving. Op de camping, het terras of gewoon bij jou in de straat. Dat is pas echt kijken en luisteren, en je hebt er niet eens een boek, Netflix of radio voor nodig.

Gratis te vinden, overal om je heen.

Wat zijn jouw kijk- en leestips?

Heb je nog boeken, films, documentaires of podcasts die ik gezien moet hebben? Dan hoor ik het graag van je! Kan ik er mooi van genieten tijdens mijn vegan lunch op de camping in de Vogezen, als ik ben uitgekeken op de omgeving en uitgepraat met mijn buren!

Terug naar alle blogs