Natuurlijk hoeft dat niet! Maar als je wil, is het wel leuk en verrijkend.
We hebben allemaal onze dagelijkse beslommeringen: de was, boodschappen, file- of treinleed, dingen die kapot gaan. En leuke dingen: kinderen die een knutsel laten zien, een grappig internetfilmpje, een boek, een heerlijke wandeling.
Daar komen de minder dagelijkse, maar wel belangrijke dingen nog bij: vakantie uitzoeken, verzekeringen op orde, nieuwe meubels kiezen, schoolkeuzes van kinderen, kleding kopen.
En we worden dagelijks getrakteerd op dingen waar we ons volgens de media druk om zouden moeten maken: een brand in Brabant, een #Brexit, vluchtelingen die verdrinken, aardbevingen en natuurlijk: Sylvie Meis of Gerard Joling nieuwtjes.
Ik kan me voorstellen dat druk maken om klimaatverandering daar niet meer bijpast! En tegelijk houdt alles dat door klimaatverandering geraakt wordt, ons al dagelijks bezig.
Bijvoorbeeld:
- Wat ga ik eten? Klimaatverandering.
Denk aan welk voedsel tegen welke prijs te koop is.
- Wat trek ik aan? Klimaatverandering.
Denk aan of het warm is of giet. Hoe vaak je nog schaatsen uit het vet haalt.
- Waar ga ik op vakantie? Klimaatverandering.
Denk aan hittegolven, overstromingen, of vluchtelingen op Griekse eilanden.
- Welke loopbaankeuzes maak ik? Klimaatverandering.
Denk aan verschuiven van overheidsgeld van zorg en onderwijs naar dijken en andere klimaatadaptatie. En denk ook aan winnaars en verliezers van de energietransitie (oliebedrijven, autobedrijven, etc.) en de circulaire economie (winkels, transport). Weinig sectoren zullen niet veranderen.
- Welke goede doelen steun ik? Klimaatverandering.
Denk aan hongersnoden, vluchtelingen, mensenrechten, wilde dieren en zelfs (tropische) ziekten of medicijnen voor ziektes.
Klimaatverandering heeft steeds vaker en een steeds grotere invloed op ons leven. Net als je gezondheid, of je loopbaan, hoef je jezelf daar niet dagelijks mee bezig te houden.
Maar als je wil, is het wel leuk en verrijkend om te leren wat je kan en wilt doen. Om te onderzoeken hoe je wilt wonen, eten, reizen, consumeren en waarover je spreekt met anderen – en hoe dat raakt aan klimaatverandering. Dit kan het prettige gevoel geven van invloed uitoefenen op iets belangrijks, of een meer gerustgesteld gevoel dat je weet hoe het zit en dat je doet wat je kan, of dat je iets doet dat strookt met jouw dromen, waarden en gevoel. Samen met anderen.
Wil jij hier mee bezig zijn? Dan ben je van harte welkom bij een klimaatgesprekken groep.