Interview: Nieuwe waarde aan de aarde

11 maart 2021

Filmmaakster Maud Taborsky (22) studeert dit jaar met haar documentaire Nieuwe waarde aan de aarde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In de documentaire gaat ze op zoek naar de gevoelens en dilemma’s van haar generatie in tijden van klimaatverandering en fantaseert ze samen met jonge kunstenaars door middel van kunst en animatie over een nieuw toekomstbeeld.

Hoe kwam je op het idee om je afstudeerfilm juist over dit onderwerp te maken?

Iets meer dan een half jaar geleden moest ik gaan nadenken over een concept en onderwerp voor mijn afstudeerproject. Ik hield me al een tijdje bezig met klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Ik voelde een enorme urgentie om iets met het onderwerp te gaan doen en kon dat gevoel niet loslaten. Ik heb altijd al een sterke weerstand tegen onrecht gevoeld en de klimaatcrisis versterkt dat gevoel alleen maar extra. Ik besefte in eerste instantie eigenlijk niet hoeveel invloed de crisis op mijn leven heeft. Maar hij beïnvloedt de manier waarop ik naar anderen kijk, mijn individuele keuzes, mijn levensstijl en mijn kinderwens. Kortom, het onderwerp sijpelt in alles door en ik kan het niet meer zomaar loslaten. Het gaat over mijn toekomst en die van de generaties na mij. Het gaat over de fundamentele vraag: hoe willen wij onszelf positioneren tegenover onze Moeder Aarde?

Was het meteen duidelijk wat de insteek van je film zou worden?

Niet meteen, nee. Het eerste half jaar deed ik elke dag onderzoek. Een mogelijke insteek die ik onderzocht was bijvoorbeeld die van moederschap en het klimaat. Vrouwen die twijfelden over hun kinderwens door de onzekere toekomst. Ik merkte dat ik dit onderwerp zwaarmoedig vond. Het idee onze kinderwens op te geven, voelde als het opgeven van de toekomst en daar was ik nog niet klaar voor.

Waar ik van tevoren niet over had nagedacht was de impact die het onderwerp, de klimaatverandering, emotioneel op me maakte. Ik voelde me steeds vaker intens verdrietig, voelde me machteloos en alleen. Ik had het gevoel dat ik de enige was die er zo diepgaand mee bezig was en vond het lastig om het gesprek met anderen aan te gaan. Vanuit dat eenzame gevoel kreeg ik enorm veel behoefte aan verbinding.

Ik besloot het roer om te gooien en liet me, heel intuïtief, inspireren door meerdere initiatieven die ik tijdens het onderzoek tegenkwam. Zo ontstond de huidige vorm: een creatieve zoektocht naar een nieuw toekomstbeeld. Ik denk dat deze vorm een weerspiegeling is van de behoeftes die ik, maar ook andere jongeren, op dit moment voelen. De behoefte aan hoop voor de toekomst, de behoefte daar op een creatieve speelse manier mee bezig te zijn en de behoefte aan verbinding met anderen in tijden van crisis.

En een van de initiatieven die je daarbij inspireerden was dus KlimaatGesprekken?

Klopt. Alle vragen waarmee ik in mijn hoofd zat, zag ik bij KlimaatGesprekken behandeld in de workshops. Je wilt een bijdrage leveren, maar hoe doe je dat? Hoe betrek je anderen daarbij? Hoe ga je het gesprek aan? Maar ook de positieve insteek en de luchtigheid waarmee jullie het onderwerp benaderen past erg goed bij mijn visie en karakter.

Ik heb voor mijn documentaire veel gehad aan de tips in de e-course ‘Klimaatgesprekken voeren’. En zo werd het doel van mijn documentaire: ‘het gesprek over klimaatverandering openbreken en ruimte creëren voor de gevoelens die erbij komen kijken’. Want doordat ik bezig ben met deze documentaire heb ik al heel wat gesprekken gevoerd, met soms een totaal onverwachte positieve uitkomst.

Kun je een voorbeeld noemen?

Laatst nog, ik had een gesprek met een huisgenoot die elke dag veel vlees eet. Toen we in gesprek raakten, bleek dat hij meer bezig was met klimaatverandering dan ik had verwacht. Daardoor plantte ik zonder dat ik er erg in had een klein zaadje bij hem. Toen ik ‘m een week later weer in de keuken zag, zei hij: “Ik heb kip in plaats van rund gekocht, omdat ik dacht aan ons gesprek.” Het is misschien klein, maar wel een begin! Ik krijg enorm veel energie van dat soort gesprekken en voel me daarnaast steeds minder alleen!

Om de documentaire van de grond te krijgen ben je een crowdfunding gestart. Hoe gaat het daarmee?

Supergoed, vorige week al behaalde ik mijn streefbedrag van €4800. Echt geweldig! De crowdfunding duurt nog tot 18 maart, dus ik heb besloten om het streefbedrag bij te stellen naar €6800. Ik heb namelijk allerlei plannen voor als de film af is, zoals het organiseren van workshops, lessen en campagnes in combinatie met de film.

We kunnen je dus nog helpen?

Jazeker, wie nog een bijdrage kan missen…  Op deze pagina vind je meer informatie over de film, leuke rewards en een teaser.

Laat je het ons weten als je film af is?

Ja, dat zeker! Het project is rond de zomer klaar, dus ik hoop na de zomer een première te organiseren. Wil je daar graag bij zijn? De première staat natuurlijk volledig in teken van het voeren van klimaatgesprekken: de film gecombineerd met lekker klimaatkletsen. Ik ben van plan een toegankelijke film te maken, dus de kans is groot dat hij uiteindelijk op NPO 2doc te vinden zal zijn. Als het zover is ontvangt KlimaatGesprekken zeker een linkje!

 

Op 19 januari 2021 bestond KlimaatGesprekken officieel precies vijf jaar. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op! Om dat te vieren, publiceren we tijdens ons lustrumjaar onder de noemer: Uit de kraamkamer van KlimaatGesprekken een reeks vraaggesprekken. Met mensen die zich voor ons hebben ingezet en/of zich door KG hebben laten inspireren.

Meer weten over Maud en haar documentaire? Neem een kijkje op haar social media pagina’s, waar ze regelmatig nieuwe updates over de film post. Je vindt de linkjes hier.

Wil je graag bij de première zijn? Een kaartje is een van de rewards bij de crowdfunding, doneer je een kleiner bedrag, dan krijg je een eenmalige kijklink voor een thuispremière.

Terug naar alle blogs