Sinterklaas met (jonge) kinderen

11 november 2020

tekst en foto: Mascha Bongenaar

 

Sinterklaas vind ik het leukste feest van het jaar. De gezelligheid, de spanning, de cadeautjes, het enthousiasme; ik kan er zo van genieten. Voor de kinderen zijn de weken richting 5 december ook spannend. Dit jaar, met alle corona-maatregelen, is Sinterklaas ook nog anders dan anders. De intocht gaat niet door, Sinterklaas bij papa en mama op het werk is afgelast, en bij opa en oma kan het ook niet gevierd worden met de hele familie. We proberen thuis daarom vooral te genieten van de kleine, huiselijke dingen in aanloop naar het heerlijk avondje; dat is ook nog eens wat duurzamer.

Knutselen met gerecyclede materialen

Samen met de kinderen knutselen voor Sinterklaas vind ik een leuke bezigheid. Het liefst knutselen we met gerecyclede materialen, zoals wc-rolletjes of kartonnen dozen. Pinterest en Google zijn daarvoor dankbare inspiratiebronnen. Van wc-rolletjes maken we mooie Sinterklazen en vrolijke Pieten. Een kartonnen doos van de supermarkt toveren we met wat verf om tot Pakjesboot 12, met een mooie stoompijp van een rolletje. Afgelopen jaar maakte we zelfs een heel Pietenhuis met oude schoenendozen, verf en knutselpapier. We knutselden er dagen aan en hadden een heleboel lol.

Kleurplaten

Onze jongens kunnen ook uren zoet zijn met kleurplaten. Gezellig met zijn drieën aan de keukentafel zitten ze te stiften, krijten en kleuren. We laten ze de tekening in de schoen stoppen voor Sint en Piet, wanneer ze hun schoen mogen zetten. De tekeningen gebruiken we later als inpakpapier voor de cadeautjes (een ideetje van het Sinterklaasjournaal een paar jaar geleden). Of de kinderen dat niet raar vinden? Nee hoor, ze hebben de tekeningen toch zelf aan Sinterklaas gegeven!

Lekkers

Wat Sinterklaas zo’n heerlijk feest maakt, vooral ook voor de kinderen, is natuurlijk het snoepgoed. Pepernoten, suikergoed, chocoladeletters en marsepein vinden we hier allemaal lekker. Samen met de kinderen bak ik graag kruidnoten in de weken voor 5 december. Kinderen vanaf een jaar of 3 kunnen vaak al prima balletjes draaien van kruidnotendeeg.  Het recept voor mijn kruidnoten is helemaal plantaardig: even lekker voor ons, maar zonder dierlijke producten beter voor het klimaat.

Recept: de lekkerste plantaardige kruidnoten

Ingrediënten: voor twee volle bakplaten
300 gr bloem
150 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
120 gr suiker
7 gr bakpoeder (1 zakje)
3 eetl speculaaskruiden
2 eetl ahornsiroop

Werkwijze:

Doe de bloem, boter, suiker, bakpoeder, speculaaskruiden en ahornsiroop in een kom.
Kneed het samen tot een deeg; met de hand gaat dat het beste.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of siliconen bakvel.
Maak kleine balletjes van het deeg op de bakplaat.
Bak de pepernoten in 15 minuten goudbruin en gaar.

 

Geniet van de gezelligheid van de voorbereidingen en een fijne pakjesavond!

 

Mascha is getrouwd met Willibrord, en moeder van Lars (8), Dio (6) en Kai (3). Sinds 2020 is ze klimaatcoach bij KlimaatGesprekken. Online deelt ze op haar blog www.duurzamekeuzes.com en haar socialmediakanalen de kleine en grote duurzame stappen die ze met haar gezin zet.

Terug naar alle blogs