Waarheen gaat de reis?

9 maart 2020

Vakantie! Eindelijk een paar weken ongestoord tijd voor elkaar. Of tijd om op reis of tijdens een workshop nieuwe inspiratie op te doen. Of om lekker op reis te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. Hoe zorg je ervoor dat je kunt opladen zonder dat het je vliegschaamte oplevert?

Wat vind jij belangrijk?

Wat zoek jij in je vakanties? En vind je dat ook echt? Misschien goed om daar eens een avondje bij stil te staan voor je je volgende vakantie boekt. Dikke kans dat je onverwacht ruimte vindt om klimaatvriendelijker op vakantie te gaan.

De reis ís de reis

Want stel: je wilt gewoon lekker op reis gaan en nieuwe plekken ontdekken. Neem je dan ook echt de tijd voor het reizen zelf, of pak je in de praktijk een vliegtuig om zo snel mogelijk op een bestemming aan te komen? Zijn er plekken in Europa die je slow travellend per trein of op de fiets zou kunnen ontdekken?

Vliegen brengt ons ver, maar vanaf de grond is reizen ook écht reizen. Doe een jaartje mee aan de (wereldwijde) challenge Flight Free en ga bijvoorbeeld op interrail (per volwassene reizen twee kinderen t/m 11 jaar gratis mee!).  Natuur en Milieu heeft een gratis reisgids ‘droombestemmingen voor jouw vakantie zonder vliegen’. Daar kun je vast mooie inspiratie uit opdoen.

Tijd met elkaar is niet plaatsgebonden

Of je hebt ‘ongestoord tijd voor elkaar’ bovenaan staan, maar je gaat gewoontegetrouw naar Verweggistan. En dat leverde je de vorige jaren van tevoren een hoop gehakketak op vanwege inentingen en visa, onderweg jengelende kinderen en eenmaal daar constant gemier over het eten. Of de insecten. Of de hitte. Misschien is het net zo gezellig (of zelfs wel gezelliger) om een huisje in Drenthe, op de Wadden of op hooguit een dag rijden te huren. Voor de warmte hoefde je de afgelopen jaren – helaas – eigenlijk al niet meer naar het buitenland.

1-ton reisjes

Wil je weten wat het voor het klimaat oplevert? In het lijstje hieronder zie je hoe ver je komt met 1 ton CO2. Niet in het lijstje meegenomen, maar wel erg leuk (en, mocht je kinderen hebben, stoer bovendien): op de fiets naar bijvoorbeeld Parijs, Berlijn of Rome. Laat die vakantietijd maar komen!

– Een vliegretour Schiphol-Turkije
– In je eentje 4.500 kilometer in de auto
– 7.000 km met de bus
– 9.000 km in een auto met twee personen
– 10.500 km met de metro
– 12.000 km met de tram
– 13.500 km met een auto met drie personen
– 38.450 km met internationale treinen
– Bijna oneindig met de NS in het binnenland (rijdt op windenergie)

Terug naar alle blogs