Een duurzamer leven – vijf tips om je op weg te helpen

2 september 2021

tekst Lia van Strien

visuals (c) Creative Beards

Het klimaatprobleem kan je opzadelen met een gevoel van machteloosheid: het is zó allesomvattend en dringend. We moeten nú aan de bak om de gevolgen binnen de perken te houden. Maar hoe dan? Blijven we wachten op De Politiek of Het Bedrijfsleven? Zeker, daar moet het roer om. Maar intussen kun je zelf ook stappen zetten. Dat voelt alvast een stuk beter. We geven je 5 tips om je op weg te helpen én aan de gang te houden.

1. Focus op positieve toekomstbeelden. Verleg je aandacht van de doem- naar de droombeelden, naar wat het oplevert. Voor jezelf, voor je kinderen, voor anderen, voor de maatschappij: innovatie creëert nieuwe banen, minder CO2-uitstoot betekent een schonere lucht, meer groenten en fruit eten heeft allerlei gezondheidsvoordelen, een kleiner huis met lagere stookkosten geeft je meer financiële armslag, reizen met de trein of fiets laat je meer van de omgeving zien, meer groen in de tuin verkoelt op warme dagen en vangt water op als het regent. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kies beelden die aansluiten bij jouw waarden en die je motiveren om daadwerkelijk stappen te zetten.

2. Elke stap is er één. Eén enkele stap lijkt niet veel zoden aan de dijk te zetten, maar elke eerste stap zet je in beweging. Bereken bijvoorbeeld eerst je voetafdruk, bijvoorbeeld via deze tool van MilieuCentraal, of deze van Think Big Act Now. Beide laten duidelijk zien waar jouw grootste impact zit. Zet op dat vlak vervolgens een eerste stapje.

Om in beweging te blijven, kies je stappen die bij jou passen en die je – minstens zo belangrijk – vol kunt houden. Het hoeft niet in één keer perfect, het is niet alles of niets. Sterker nog: je komt waarschijnlijk verder als je jezelf tijd gunt om grote stappen in kleinere op te delen. En stel dat het dan toch nog tegenzit, is er bijna altijd een ander stapje te bedenken dat wél haalbaar is.

2a. Elke handafdruk is er ook één. Je voetafdruk verkleinen is één ding, maar denk ook eens aan je handafdruk: je positieve invloed op anderen. Minder zichtbaar, maar je kunt er flinke impact mee maken. Voor sommige dingen hoef je niet eens je dagelijkse gedrag aan te passen. Stap over naar een duurzame bank, geef duurzame initiatieven je steun, onderteken petities, word lid van of doe een donatie aan een burgerbeweging, milieuorganisatie of politieke partij, koop aandelen Shell via Follow the Money… Of bak gewoon een lekkere vegan taart voor vrienden of collega’s en geef ze het recept. Je invloed reikt verder dan je zelf vaak doorhebt.

3. Doe het samen. We zijn sociale dieren: samen wordt alles leuker en gemakkelijker. En het is een goede stok achter de deur. Doe bijvoorbeeld mee aan een challenge of schrijf je in voor onze workshopreeks. Zo inspireer je elkaar, kun je samen vieren wat je bereikt en lachen om je blunders.

4. Vier je eigen vooruitgang. Veranderen gaat met vallen en opstaan. Dat is nu eenmaal zo. Laat je daar niet door uit het veld slaan, maar vier je eigen vooruitgang. Je éígen vooruitgang, dus, hè. Trap niet in de valkuil dat je je pogingen afzet tegen wat anderen doen of laten. Laat je gerust door anderen inspireren, voorbeelden kunnen ontzettend helpen, maar leg jezelf niet langs andermans meetlat: hoe donkergroen een ander al is, zegt niets over de stappen die jij gezet hebt. Word je eigen klimaatheld.

5. Uitsmijter: Praat erover. Praat over wat je bezighoudt, wat je hebt bereikt, maar ook over wat je moeilijk vindt. Wees eerlijk naar jezelf en anderen en hou de humor erin. Zo hou je het zware onderwerp luchtig* en inspireer je anderen.

 

*Toegegeven, dat is lang niet altijd even makkelijk. Daarom hebben we uitgebreidere tips in een gratis e-course gegoten.

 

Terug naar alle blogs